Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА У АРАНЂЕЛОВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ЛИТУРГИЈСКО КРШТЕЊЕ У ХРАМУ СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА У АРАНЂЕЛОВЦУПрвог децембра 2018. године, испред храма Светог архангела Гаврила у Аранђеловцу (Буковичка црква), свештенство и верни народ дочекао је свога Архијереја Јована шумадијског, а потом су сви скупа уз појање хора “Света Анастасија Српска” из Аранђеловца, богобојажљиво и са молитвама на уснама ушли у овај храм ишчекивајући почетак свете архијерејске Литургије. Након облачења Епископа, уследила је света тајна крштења и миропомазања маленог Андреја, сина јереја Милоша Маринковића свештеника из села Бања код Аранђеловца. Његовом Преосвештенству саслуживали су архијерејски намсеник орашачки, протојереј - ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј-ставрофор Зоран Алексић, протојереј Милован Ранковић, протонамесник Александар Миловановић, протођакон Иван Гашић и ђакон Александар Бабић.

Након читања Светог Јеванђеља Епископ Јован је присутним верницима појаснио значење данашњег Библијског читања. Он је на самом почетку навео да је Господ својим апостолима подарио власт да болесне исцељују и да мртве дижу, али само ако имају веру. Онај који има вере, њему је све могуће, али им је рекао да су на дар добили и да на дар и дају. “Сваки крштени хришћанин је апостол”, нагласио је Епископ Јован. “Има људи који су свој дар заборавили или нису открили, такви људи су неблагодарни, јер дар не чувају. Господ нам даје незаслужене дарове, али нам их даје баш из разлога да бисмо ми себе обожили и да бисмо се сјединили са Господом. Човек је сам заслужан за то да ли је Дух Божији у њему или ван њега. Ако га не заслужујемо, Дух ће отићи од нас, али само нашом заслугом. Човек је створен да светли Духом Светим, али ако ту благодат, тог Духа Светог не чувамо, ми ћемо га изгубити. Бог даје онима који верују њега, каже данашње Јеванђење, моћ да стаје на змије и шкорпије и на сву силу вражију и она му неће наудити. У Богу страха и стрепње нема, али зато без Бога и вере у Њега, тај страх наступа у човеку. Онај ко је благодаран томе ће се опет дати, али ако не благодаримо Господу, узеће нам и оно што нам је већ дао. Ако дајемо љубав зарад тога да бисмо нешто добили, онда тиме не радимо ништа добро. Само безусловна љубав је искрена љубав. Апостоли су били благодарни Господу јер су им се у име Његово и демони покоравали, али им Господ на то одговара да је то добро, али да не треба то да их радује већ то што су имена њихова записана у Књизи Живота. То је једино шта треба да нас све радује. Крштењем смо сви ми уписану у ту књигу, али ако не чувамо Бога у нама онда смо из те књиге избрисани. Тада ћемо од Господа чути да нас Господ не познаје, чућемо те страшне речи, речи којих треба да се чувамо. Требамо се сетити приче о блудном сину и да нам то буде поука да не идемо тим путем који води од Господа”. На самом крају своје проповеди, Владика Јован је подсетио да је малени Андреја данас уписам у Књигу Живота, али да његови родитељи, његов кум, али и сви ми морамо бити пример да би се он и сви млади окренули исправом путу – Божијем путу.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након свете Литургије и светих тајни крштења и миропомазања, које су вршене у склопу Евхаристије, и приступања Светој Чаши, верници су својим домовима отишли богатији, јер су са собом понели Господа и богатији за поуку коју су примили од свога Архијереја.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

јереј Немања Искић