Одштампајте ову страницу

ЕПИСКОП ЈОВАН: “ПОСТ ЈЕ ВРЕМЕ КАДА ЧОВЕК ПРОНАЛАЗИ МЕРУ У СВЕМУ”

ЕПИСКОП ЈОВАН: “ПОСТ ЈЕ ВРЕМЕ КАДА ЧОВЕК ПРОНАЛАЗИ МЕРУ У СВЕМУ”Преосвећени Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког 28. новембра 2018. године у крагујевачком насељу Бресница уз саслужeње свештеника овог храма, протонамесника Саше Антонијевића и јереја Милоша Ђурића, као и протођакона Ивана Гашића.

Преосвећени Владика Јован је у својој беседи нагласио: “Има ли лепшег доживљаја него да нас Бог призна за своје? Зависно од нашег живота, шта чинимо и како чинимо зависи да ли ће нас Бог признати за своје. Нема веће осуде за човека, хришћанина, крштеног човека него да Господ каже да га не познаје. То је много већа осуда него да нас родитељи одбаце. Јер ако нас Господ не призна за своје ми смо узалуд проћердали своје животе, јер је нама овај живот дат да докажемо да верујемо у Бога. Али не само да верујемо на језику, већ да ту веру преточимо у дела. Делима својим показујемо и другима лепоту вере. Ономе који верује, та вера му отвара видике да човек спозна Бога, а када човек спозна Бога онда почиње и да живи по Богу. И зато нам данашње Јевађеље каже ко живи по Богу тај живи по Духу Светоме и тај Дух га учи шта треба да ради, како треба мисли и да се понаша. Без Духа Светога човек је испуњен страховима, бригама, бедом, а када је испуњен Духом Светим све то нестаје, јер га Дух води и охрабрује да не падне и посустане”.

У другом делу своје беседе Епископ Јован је нагласио значај поста у животу свих нас, осврнувши се на Божићни пост који је данас почео. “Период поста је благословени период. Благословен је ако се човек заиста држи поста онако како Бог заповеда. Пост је наша смотра којом испитујемо себе да ли смо у вери, у добрим делима, да ли смо у хришћанском животу. И зато је пост благословен, али не ако се само уздржавамо од мрсне хане већ ако се уздржавамо од недела и ако се радујемо сваком човеку. Пост телесни без духовнога нема свог значаја. Али се нама даје телесни пост да бисмо уздигли духовни начин живота. И зато нам свети Оци сведоче да када човек пости, посте и његове руке и ноге и очи, и целокупно његово биће”.

Посебно је у беседи наглашено да пост мора да буде спојен са молитвом. Пост и молитва су два крила која нас узводе до неба, и као што птица не може летети само једним крилом, тако и наш пост без молитве нас не узводи до Бога и пред Бога.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након свете Литургије Владика Јован посебну пажњу посветио је новоурађеној фресци Богородице Шире од небеса, коју је приложио  велики добротвор нашег храма Драган Антић са својим синовима Васом и Новицом, а којом је започето фрескописање храма Светог Јоаникија Девичког.