Одштампајте ову страницу

КАНОНСКА ПОСЕТА ЕПИСКОПА ЈОВАНА ПРЕОБРАЖЕЊСКОМ ХРАМУ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

КАНОНСКА ПОСЕТА ЕПИСКОПА ЈОВАНА ПРЕОБРАЖЕЊСКОМ ХРАМУ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИУ суботу, 24. новембра 2018. године, када наша света православна Црква слави светог мученика Мину и светог краља Стефана Дечанског, Његово Преосвештенсто Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Преображења Господњег у Смедеревској Паланци. Епископу су саслуживали архијерејски намесник јасенички протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, игуман Петар (Драгојловић), протојереј Драгиша Савић, протонамесници Драган Милутиновић, Слободан Сенић, Срђан Ковачевић, протођакон Иван Гашић и ђакон Владимир Степановић. Литургију је улепшало појање “Србских православних појаца” као и хора при Преображењском храму – “Свети Симеон Мироточиви”.

После прочитаног Јеванђеља Преосвећени Владика Јован обратио се присутном народу богонадахнутом беседом говорећи о вери и љубави. Владика је поручио да вера и љубав ослобађају човека од самога себе, од сујете и од самовоље. Подсетио је да ове две врлине јесу и даривање које не очекује за узврат ништа, него да се надамо у онога у кога верујемо да ће нам дати када и колико треба. Епископ је окупљене вернике подсетио да љубави и вере нема без жртве, као и да је највећи пример љубави жртва Христова на Голготи. На крају, Владика је, цитирајући светог апостола Павла, закључио да верујућег човека носи благодат вере те да и човек постаје свемоћан: “Све могу у Христу који ми моћ даје”, док без Бога човек је ништа.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После свете Литургије уследила је трпеза љубави коју је припремио старешина Преображењског храма протонамесник Драган Икић са својим братством.

Владимир Степановић,ђакон