АРАНЂЕЛОВДАН У ХРАМУ СВ. АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУ

АРАНЂЕЛОВДАН У ХРАМУ СВ. АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУНа дан када наша света Црква прославља успомену на светог архангела Михаила и све небеске силе, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је служио свету архијерејску Литургију у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу. Његовом Преосвештенству саслуживали су архијерејски намесник орашачки протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереј Слободан Раковић, протонамесник Александар Миловановић, јереј Немања Искић, протођакон Иван Гашић и ђакон Александар Бабић. Својим појањем су овај велики дан улепшали и ученици богословије “Свети Јован Златоусти” из Крагујевца са својим професором црквеног појања Немањом Старовлахом, а на Литургији су чтецирали ученици богословије Александар Бојанић и Милан Јеличић.

После читања Светога Јеванђеља, Епископ је на почетку своје беседе окупљеним славарима честитао њихову крсну славу, а потом им је мало подробније објаснио ко је архангел Михаил и шта је заправо анђеоска борба против злих анђела који су отпали од Бога. Он је такође и навео да архангел Михаил има још и улогу да наша дела записује у књигу живота. “Ми смо крштењем записани у ту књигу, али ако не живимо хришћанским животом, наше име се брише из те књиге. За свакога човека ће најстрашнији моменат бити ако му Господ каже на Страшном суду, да га не познаје, а то непознавање је заправо плод лошег човековог живота. Оно шта је отпало од Бога, то је осуђено на пропаст, а оно шта је уз Бога и окренуто ка Богу, то ће бити награђено вечношћу. Наша света Црква нас поучава да анђели заузимају посебно место око Бога, али пре свих та места су резервисана за архангеле Михаила и Гаврила. И Луцифер, тј. Сатанаил је био Божији анђео, али је због своје злобе и жеље да буде исти као Бог отпао од Бога и заједно са собом је повео један број анђела у пропаст. Насупрот њима остали анђели су остали уз Бога и заблагодарили му и запојали, по Светом Предању “Стојмо добро, стојмо са страхом” и “Свет, свет, свет је Господ Саваот, пуна је земља и небо славе Божије”. Света Литургија коју служимо са анђелима спушта Бога на земљу и уздиже човека на Небо”, истакао је Преосвећени Владика Јован. “Неопходно је да знамо и направимо разлику између учествовати и присуствивати светој Литургији, јер се у Литургији учествује кроз свету тајну Причешћа. Анђели су ти који су нам додељени на крштењу да воде рачуна о нама и да нас на свако добро упућују”, поучио је Епископ Јован. Пред сам крај своје проповеди, Владика је изразио задовољство због тога што је приметио да велики број верника на данашњи дан припрема жито за своју славу и оне који то не раде поучио да они не припремају жито за тог светитеља, већ да оно служи као помен за све наше претке који су то Крсно име пре нас прослављали.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након свете Литургије пререзани су славски колачи свих окупљених славара, а потом је Епископ Јован у дому протојереја - ставрофора Миће Ћирковића пререзао славски колач и прелио жито, честитавши проти и протиници њихову крсну славу.

јереј Немања Искић