ЂУРЂИЦ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У КРАГУЈЕВЦУ

ЂУРЂИЦ СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕН У КРАГУЈЕВЦУПразник Обновљења храма Светог великомученика Георгија – Ђурђиц, свечано је прослављен у Саборном храму у Крагујевцу где је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио свету архијерејску Литургију, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије шумадијске. У славу и част светог великомученика Георгија освећен је и пререзан славски колач Владике Јована, за чије здравље и спасење су се сви присутни помолили Господу.

Верницима се беседом обратио протојереј – ставрофор др Зоран Крстић који је, честитавши крсну славу Преосвећеном Владици и свим свечарима, на свој препознатљив начин окупљенима приближио суштину прослављања крсне славе нагласивши да је гостољубље упечатљива хришћанска особина која своје корене проналази још у гостољубљу Аврамовом и његовој вери. “Ми нашом трпезом чинимо један врхунски хришћански гест којим је Аврам видео и угостио Бога. После оваплоћења Сина Божијег, нама је јасно да се до Бога може дођи само преко других људи. Тако ми својим гостољубљем долазимо до Бога. Не затварајмо своје домове, они треба да буду отворени за сваког човека, а посебно да буду отворени на дан славе када је сваки домаћин Аврам и свака домаћица Сара јер показујући гостољубље према људима заправо показују љубав и према самом Богу”, поручио је отац Зоран.

Беседа протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, ректора Богословије „Светог Јована Златоуста“

Старешина Саборног храма, протојереј – ставрофор Зарије Божовић, пререзао је славски колач и честитао крсну славу Владици Јовану који је по завршетку свете Литургије у Епархијском двору приредио послужење и трпезу љубави за своје званице.

Поздравним говором Његово Преосвештенство Епископ нишки Господин Арсеније честитао је Владици Јовану крсну славу пожелевши му добро здравље и успех у даљем руковођењу Епархијом шумадисјком. Двојица епископа подсетила су се заједничких детаља из својих живота – манастира Студенице, блаженопочившег Епископа Хризостома као и привременог управљања Владике Јована Епархијом жичком, уз констатцију Владике Арсенија да је Епископ Јован личним примером показао како треба да изгледа живот и старање једног кормилара епархијског брода.

Током свечаног сабрања у Епархијском двору Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уручио је Орден светог Краља Милутина господину др Милети Радојевићу, директору Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама при Министарству правде Републике Србије. Ово високо признање додељено је господину Радојевићу од стране Светог Архијерејског Синода СПЦ, а на предлог Преосвећеног Епископа шумадијског г. Јована. Владика Јован је приликом уручења ордена подвукао да је г. Радојевић “човек Цркве, пун љубави и разумевања за СПЦ” и да је ово високо одликовање “мали знак пажње за све што чини за нашу свету Цркву”. Примивши знамење, г. Милета Радојевић је изразио велико задовољство што може да заблагодари СПЦ, посебно Епископу Јовану на чији је предлог и одликован овим знамењем. “Када добијете овакво признање, не можете а да се не запитате да ли га и заслужујете”, рекао је г. Радојевић и истакао да није сам дао допринос својој Цркви, већ се са својим сарадницима потрудио да увек помогне тамо где је најпотребније. “Молимо се за симфонију државе и Цркве”, рекао је г. др Радојевић, подвукавши да је Епархија шумадијска у погледу обнове међу првима у целом нашем народу. “Трудићу се да и убудуће помажем како ову, тако и друге Епархије СПЦ”, закључио је г. др Милета Радојевић и пренео поздраве Владе Републике Србије и Министарства правде.

У духу хришћанске љубави, а под молитвеним покровитељством светог великомученика Георгија, настављено је заједничарење у празничном расположењу.

ђакон Урош Костић