СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МЕСТУ ВЕНЧАНИ КОД АРАНЂЕЛОВЦА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МЕСТУ ВЕНЧАНИ КОД АРАНЂЕЛОВЦАУ селу Венчани код Аранђеловца, Његово Преосвештенство Епископа шумадијског Господина Јована су у порти храма Светог великомученика Георгија дочекали ђаци Основне школе „Воја Герасимовић“, са својим вероучитењем, свештенство и верни народ. Данас, у суботу по Крстовдану Његово Преосвештенство је у овом храму служио свету Литургију уз саслуживање архијерејског намесника орашачког, протојереја-ставрофора Миће Ћирковића, архијерејског намесника опленачког, протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, протојереја Љубише Ђураша и Милована Ранковића, протонамесника Радивоја Марића и Ивана Теодосића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Александра Бабића. Духовно сабрање су својим појањем улепшали чланови певачког друштва „Србски Православни појци“ из Београда и хор „Света Анастасија Српска“ из Аранђеловца.

Након читања данашњег веома потресног Јеванђеља, Епископ је вернике поучио својом беседом говорећи о духовном умирању оних који Христа нису прихватили за свога Бога. „Умрећете у гресима својим“, је цитат који је посебно надахнуо Владику Јована да нас подстакне да се не понашамо као Јевреји, који су иако имали Христа за свог савременика и могли да се науче из његовог примера ипак се одвојили од Њега. Без вере човек је ништа. Наша вера се заснива на речима које нам је изговорио Господ наш Исус Христос и баш на тим речима треба да остане наша вера. Наша вера је у речи Божијој, у томе да ће све да се збуде оно што нам је он обећао. „Ко слуша реч Божију, слуша Бога“, подсећа нас Владика. Онај ко је у речи Божијој заправо слуша Бога. Сви смо ми на крштењу постали Христови следбеници, Христови ученици, а вера је та која нас томе учи јер: „Вера и горе помера“, наводи Владика. Са вером је све могуће. Све што је добро је од Господа, а онај који чини зло није видео Бога. Господ је тај који нас подржава и који нам даје снагу да то зло превазиђемо и победимо. Владика је узео за пример оне који конзумирају нека опојна средства, јер они се осећају лепо док та средства, те дроге имају дејство, али након тога ако тај човек себе не веже за Бога, него само стреми тим дрогама, он се губи у овом свету, нестаје без вере. Владика нам је дао и савет да требамо стремити ка томе да будемо добри људи, али да онда када учинимо добро дело, на њега заборавимо јер не треба чинити добра дела да бисмо се тиме гордили већ „да не зна наша левица шта чини наша десница“ (Мт 6, 3).

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

По одслуженој светој Литугији за све вернике и свештенство је припремљена Трпеза Љубави на којој су сви скупа, као у старим временима захваљивали Господу на дану и обеду који је припремљен за нас.

јереј Немања Искић