Одштампајте ову страницу

ВЛАДИКА ЈОВАН: “ОВАЈ СВЕТ НЕЋЕ ХРИСТА, НЕЋЕ ЦРКВУ ХРИСТОВУ, ВЕЋ ХОЋЕ СВОЈУ ЦРКВУ”

ВЛАДИКА ЈОВАН: “ОВАЈ СВЕТ НЕЋЕ ХРИСТА, НЕЋЕ ЦРКВУ ХРИСТОВУ, ВЕЋ ХОЋЕ СВОЈУ ЦРКВУ”Дан након Крстовдана, 28. септембра 2018. године, када наша Црква прославља светог великомученика Никиту и светог Јосифа Темишварског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у храму Свете Петке у Виноградима. Епископу су саслуживали протојереј Драган Брашанац и ђакон Урош Костић.

У времену када се Истина прогони и када се лаж промовише за истину, Свето Јеванђеље сија својом неугасивом светлошћу и благовести да је Христос једина и вечита Истина. Владика Јован, управо о тој Истини беседећи, поучио је вернике нагласивши да су многа врата отворена, али да само једна уводе у Царство Небеско.

“Пролазећи кроз та врата, која су заправо Христос, ми се освећујемо и спасавамо. Предавање себе Христу не треба да остане само на речима, већ мора делима бити посведочено. Предавање Христу јесте предавање Цркви. Господ је Пастир који је живот положио за своје пријатеље, али и за своје непријатеље. Полагање Христовог живота за нас значи да је Он жртва кроз коју се ми спасавамо; да није Њега ми не бисмо ушли у Царство Небеско. Када човек не размишља о Христу као вратима спасења он онда прелази из бића у небиће. Христос је Пут, Истина и Живот. Сви други путеви воде гордости и неверју у којима нема вечног живота. Наш краткотрајни живот мора бити у Христу како би краткотрајно постало вечно. Црква је извор Истине, а ми као хришћани, обучени у дарове те Истине, можемо се дивити лепоти живљења у православној Цркви”, закључио је Владика Јован који је овом приликом позвао на јединство и васељенски мир Цркве Христове. “Овај свет неће Христа, неће Цркву Христову, већ хоће своју цркву која не спасава. Немојмо цепати Цркву јер она је стуб и истина вере”, замолио је Епископ Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након завршетка свете Литургије, Владика је пропратио токове радова на изградњи звоника при храму Свете Петке.

Урош Костић, ђакон