ХРАМ КОЈИ ЈЕ У СРЦУ СВАКОГ КРАГУЈЕВЧАНИНА

ХРАМ КОЈИ ЈЕ У СРЦУ СВАКОГ КРАГУЈЕВЧАНИНАИзложба фотографија поводом два века Старе крагујевачке цркве

Поводом прослављања два века Старе крагујевачке цркве синоћ, у среду 19. Септембра 2018. године, је у Пешачкој зони у центру града отворена изложба фотографија посвећених овом храму. Изложбу су организовали чланови Фото клуба “Аполо”, а отворио ју је протојереј Милић Марковић, старешина храма.

- Захваљујемо се члановима Фото клуба “Аполо”, чија је љубав према Старој цркви изнедрила прекрасне фотографије њених ентеријера и екстеријера. Сама поставка фотографија је сем уметничког аспекта уједно и духовно сабрање њихових аутора у Старој цркви где су они исказали и своју побожност оним што они умеју најбоље да раде, а то је фотографисање, рекао је отац Милић.

Његове речи потврђује и Марко Стаматовић, испред Фото клуба “Аполо”, један од аутора изложених фотографија и организатор изложбе. По његовим речима, свака част сваком нашем храму – али, Стара црква има посебно место у срцу сваког Крагујевчанина.

- Идеја је била да прикажемо “нови живот” Старе цркве и изложимо “свеже” фотографије њеног новог унутрашњег и спољашњег изгледа. Изложба је циљано отворена на веома фреквентном месту, у самом центру града и по првим реакцијама пролазника видим да су јако задовљни, рекао је Стаматовић на отварању.

Отац Милић Марковић, напоменуо је да свештеничко братство овог храма овим догађајем најављује јубилеј 200 година старе цркве у Крагујевцу, 2. октобра када ће свету литургију тим поводом служити Његова светост патријарх српски Иринеј и када ће бити отворена изложба “Из ризница Старе крагујевачке цркве” у Старој скупштини.

Зоран Мишић (Радио Златоусти)