ЕПИСКОП ЈОВАН: “ЖИВИМО ЖИВОТ ДОСТОЈАН БОГА И ЧОВЕКА”

ЕПИСКОП ЈОВАН: “ЖИВИМО ЖИВОТ ДОСТОЈАН БОГА И ЧОВЕКА”У среду шеснаесте недеље по Дуовима, на празник преноса моштију светог Александра Невског, предстојатељ Цркве у Шумадији, Преосвећени владика Јован принео је Бескрвну Жртву у храму светог Јоаникија Девичког у Бресници.

Владици Јовану саслуживали су пароси бреснички протонамесник Саша Антонијевић и јереј Милош Ђурић, као и протођакон Иван Гашић. На литургијске прозбе одговарали су окупљени верници како из Бреснице, тако и из других делова града.

Владика Јован је беседећи нагласио значај прочитане перикопе Лукиног Јеванђеља о блаженствима, нагласивши да је Црква препознала значај овог одељка те га више пута у току године износи пред своје вернике. “Беседа о блаженствима коју је Господ изговорио јасно нам показује како можемо да се спасимо, на првом месту, а на другом месту ова беседа решава све несугласице и расправе мељу људима”, нагласио је владика Јован. У наставку своје беседе владика је нагласио да ако се држимо блаженстава, вере и добрих дела живећемо правим хришћанским начином живота, јер су блаженства лествице које нас узводе у Царство Божије. Такође, наша вера мора да буде делатна да би била права и спасоносна. “Вера нас снажи и крепи и од немогућег чини могуће” рекао је владика, који се посебно осврнуо на Христове речи “Блажени милостиви јер ће бити помиловани”. Испуњавањем тих речи, ми задужујемо Бога, јер показујући доброчинство према ближњима умољавамо Господа да и он буде милостив према нама.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије, владика је доделио две Архијерејске грамате захвалности за показану делатну љубав према Цркви Христовој и према храму светог Јоаникија Девичког. На предлог Црквеног Одбора бресничког одликовани су господин Марко Матановић и породица Андрић, који су од самог почетка помагали и учествовали у изградњи храма светог Јоаникија Девичког, као што то и данас чине. Овом приликом, владика је дао инструкције иконописцима Миљану и Екатарини за будуће фрескописање храма које ће бити започете до краја септембра.

Након Литургије припремљена је Трпеза љубави за све присутне.

Иначе, храм светог Јоаникија Девичког започет је 1999. године, благословом блаженопочившег Епископа шумадијског Саве, иницијативом блаженопочившег протојереја-ставрофора Ђорђа Ђукановића и мештанима Бреснице. Храм је осветио Преосвећени владика шумадијски Јован у октобру 2015. године. У току су радови на завршетку парохијског дома и почетак живописања храма светог Јоаникија Девичког.