СВЕЧАНА ЛИТИЈА ДО МАНАСТИРА ЈОШАНИЦЕ

СВЕЧАНА ЛИТИЈА ДО МАНАСТИРА ЈОШАНИЦЕУ суботу, 8. септембра 2018. године, благочестиви jагодинци, предвођени братством манастира Јошанице и својим свештенством, кренули су у свечану литију из Старе цркве у Јагодини до манастира Јошанице, поводом прославе славе манастирске капеле Сабора српских светитеља.

Тринаесту годину заредом, свечана литија је устаљеном маршрутом, дугом око 13 километарa, ходила од Јагодине кроз околна села до манастира, успут позивајући и призивајући све оне који су вољни на овакву врсту молитве и подвига, да јој се придруже.

Верни народ се, носећи часни крст, рипиде, иконе, барјаке, а свештенство Свето Јеванђеље и мошти Светог великомученика Пантелејмона, живо присећао житија Славних српских светитеља и њихових подвига и дела. Присутни верни народ је на овај начин, изразио своју веру и приложио овај труд као своју жртву.

У току два краћа задржавања у Винорачи и у Сиоковцу у порти храма, прочитано је Свето Јеванђеље и узнете су молитве за добробит овог краја. Уследио је краћи одмор уз послужење које су припремили добри људи из ових села. Након тога, свечана литија је лаганим ходом, после неколико сати стигла у манастир. Ту је испред манастира архимандрит Евтимије са својим братством и пригодним окрепљењем, дочекао верни народ.

После краћег одмора служено је вечерње са петохлебницом, када су мошти Светог великомученика Пантелејмона, које су ношене у литији, изнете на поклоњење вернима. Вечерње богослужење су служили архијерејски намесник белички, протојереј-ставрофор Небојша Младеновић, протојереј-ставрофор Миодраг Матић, протојереј Александар Гајић и протођакон Нинослав Дирак, уз појање свештенства и братства манастира Јошанице. Након богослужења, вернима се обратио намесник белички, проповедајући о значају српских светитеља, пре свега о значају Св. Саве за нашу Цркву и наш идентитет и пожелео свима: “Да још дуго и много година, сви заједно, славимо и прослављамо њихово име и да се напајамо њиховом духовношћу и да нам буду узор и пример како треба да живимо и како да се Богу молимо”, захваливши се, на крају, игуману Евтимију и братству манастира на добродошлици.

Младен Ристановић, вероучитељ