Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЈУНКОВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЈУНКОВЦУУ недељу петнаесту по Духовима, 9. септембра 2018. године, када молитвено прослављамо Светог Пимена Великог и Сабор Српских Светитеља, свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење архијерејског намесника опленачког протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића и свештеника опленачког намесништва: протојереја-ставрофора Милуна Алексића, протонамесника Бранимира Товиловића, Слободана Радивојевића, Остоје Пешића, јереја Николе Симића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Стевана Илића. За певницом су појали чланови Певачког друштва “Србски православни појци”.

Након прочитаног Јеванђеља, Преосвећени Владика обратио се присутном народу богонадахнутом беседом у којој је између осталог рекао да смо се окупили данас у храму Божијем да прослављамо Бога, а када прослављамо Бога прослављамо и све Свете. На овај начин се и ми освећујемо јер: “назначење сваког хришћанина јесте да буде свет”, речи су нашег архијереја. Свети апостол Павле о овоме је говорио: “ будите свети као што је свет Господ наш Исус Христос”.
На крају Свете Литургије Преосвећени Владика пререзао је славски колач са домаћином храмовне славе Господином Марком Милановићем. Великим трудом домаћина славе и осталих парохијана уприличена је трпеза љубави.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Интересантан податак је да је овај Свети храм у селу Јунковцу, недалеко од Тополе, посвећен Сабору Српских Светитеља. Овај празник молитвено се прославља обично друге недеље септембра. Међутим, ако се догоди да се његово обележавање догоди на исти дан када и Усековање главе светог Јована Крститеља, онда се помера за трећу недељу, односно за 18. септембар.

Ђакон Стеван Илић