СВЕТА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ДЕНКОВАЦ

СВЕТА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ДЕНКОВАЦДана, 5. септембра 2018. године, када наша Света, Саборна и Апостолска Црква прославља и свечано празнује светог свештеномученика Иринеја Лионског и светог мученика Лупа, Његово Преосвештенство, Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску литургију у манастиру Успенија Пресвете Богородице - Денковцу.

Његовом Преосвештенству саслуживали су високопреподобни архимандрит Нифонт (Павловић) из шабачке епархије, протосинђел Пајсије (Будимир) из сремске епархије, игуман ове свете обитељи архимандрит Серафим (Божић), игуман манастира Саринац протосинђел Николај (Младеновић), настојатељ манастира Пиносава игуман Петар (Драгојловић),  као и свештенство и ђаконство епархије шумадијске.

Молитвеног учешћа на литургијском сабрању у овој Светој обитељи надомак Крагујевца узеле су и сестре манастира Драче, Дивостина, Липара, Ралетинца, Бајчетине.
За благољепије и торжественост сабрања били су задужени “Србски Православни Појци” из Београда.

Повод за овакво сабрање било је прослављање јубилеја петнеастогодишњице од рукоположења у чин јеромонаха архимандрита Серафима, настојатеља ове Свете обитељи.

Величанственој литургији је претходило и освећење звона која су својом несебичном жртвом и љубављу приложили чланови породице Крстић из Аустрије и на тај начин се одужили Пресветој Богомајци, светом Нектарију и светој Ксенији, којима су ова звона и посветили, за све добро учињено према њиховом дому.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У својој надахнутој беседи која је уследила после прочитане перикопе из Еванђеља о Марти и Марији, наш Владика је, тумачивши овај одељак из Светога Писма, рекао да је заиста добро и потребно трудити се у славу Божију, али да је послушност (коју је у наведеном одељку показала сестра Марија), много значајнија и потребнија у животу једног Хришћанина.

Ово торжествено сабрање је настављено у манастирском трпезару уз трпезу љубави, коју је припремио игуман овог манастира, отац Серафим са својом у Христу братијом и добротворима ове Свете обитељи.

Илија Арсенијевић, студент Богословског факултета