Одштампајте ову страницу

ХРАМОВНИ ЈУБИЛЕЈ У КОНАТИЦАМА

ХРАМОВНИ ЈУБИЛЕЈ У КОНАТИЦАМАПоводом 140 година храма Светог Апостола Томе у Конатицама, верни народ конатичког краја и околине окупио се са својом децом да дочека свог архијереја, Његово Преосвештенство Епископа Шумадијског Господина Јована. У недељу 2. септембра 2018. године Свету Архијерејску литургију служио је владика Јован уз саслужење: протојереја-ставрофора Виде Милића, протонамесника Драгана Поповића, јереја Ивана Иванковића, јереја Горана Ђукића свештеника при храму саветог Архангела Гаврила у Београду, протођакона Ивана Гашића, ђакона Зорана Степановића и Зорана Станковића. За певницом су појали студенти богословског факултета из Београда и чланови хора при храму Силаска Светог Духа на апостоле из Обреновца.

После прочитаног јеванђеља, Епископ шумадијски Господин Јован одржао је беседу и нагласио да нема ништа узвишеније него када човек служи Богу. То служење је спасоносно кад је по мери Христовој. Нема истинског служења без покајања. Зато и Бога и Царство небеско треба да тражимо у свом срцу. Ни мука ни невоља човека не могу одвојити од Бога ако он истински служи Богу. Човек који умире пре телесне смрти је духовно мртав човек који је лишен заједнице са Богом. Умире онај који нема пуноћу живота а то је онај који нема заједницу у Цркви са Богом и са другим човеком. Онај који је себичан и који нема покајња нема Бога у себи.

Господ да би нам приближио Царство Небеско говорио је људима у причама. Он је на посебан начин покушавао да усели у срца наша вечност. Господ нам се дарује кроз свето причешће и ту нам се дарује предокус вечности.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У наставку је Епископ протумачио јеванђељску причу о свадби Царева Сина нагласивши да овде на земљи почињемо да живимо у Царству Небеском или у пакленим мукама. У секунди можемо здобити или вечно блаженство или вечну муку. Онај који се не покаје не може ући у Царство Небеско. На гозбу су сви позвани али је мало изабраних. Изабрани су они који се не колебају. Свадбено рухо су врлине које нас уводе у вечност. Они без свадбеног руха, икао их Господар назива пријатељима, лишени су вечности. И овај храм век ипо призива вернике на литургију, а ми се запитајмо имамо ли свадбено рухо? Не будимо поред те Божанске хране, гладни. Нека би нам Господ помогао да се увек нађемо достојни на светој Литургији.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

После причешћа свештенства и верног народа, Владика је одликовао пароха конатичког Ивана Иванковића достојанством протонамесника. У порти храма Епископ је одржао помен покојном проти конатичком и Архијерејском намеснику бељаничком Николи Протићу и његовој супруги Добрили (оцу и мајци ректора Драгана Протића) и свима који су ту сахрањени у порти храма. После помена уследила је трпеза љубави у порти храма, која је посебно припремљена поводом овог великог храмовног јубилеја.