Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ЧИБУТКОВИЦИ

ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У ЧИБУТКОВИЦИУ недељу, 26. августа 2018. године, када наша Црква прославља Оданије Преображења и светог мученика Иполита, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Литургију у храму Светог великомученика Георгија у Чибутковици, намесништво колубарско-посавско. Епископу су саслуживали свештеници нашег намесништва, као и гости из осталих намесништава наше епархије. Благољепију Сабрања допринело је појање „Србских Православних појаца“. Овом приликом Владика Јован рукоположио је у чин ђакона Александра Бабића, теолога из Великих Црљена, дугогодишњег вероучитеља у колубарско-посавском намесништву.

Обративши се окупљенима Владика Јован протумачио је одломак прочитаног Јеванђеља „О злим виноградарима“. Виноград у овој причи представља сав материјални свет, читаву творевину. У тај свет, који је требало да буде Рај, Бог је насадио и човека. Читав свет, сву творевину Бог је поверио човеку да га обрађује. Тако и у овој јеванђељској причи виноградари је требало да негују, плеве и одржавају виноград, а заузврат, кушање плодова винограда, у време њиховог сазревања, представљало је кушање благослова Божијег. Бог је човеку поверио свет, да се свет кроз човека спасава. Посланице апостола Павла нам сведоче о туговању творевине због тога што је човек не спасава и не приводи Богу. Нажалост, кроз људску историју човек је често заборављао, попут злих виноградара, да је истински Домаћин света Бог. Човек је на овоме свету само гост, који својим кратким, привременим гостовањем на свету започиње остваривање Царства Божијега.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Обративши се новорукоположеном ђакону Владика Јован подсећа на велики дар служења пред престолом Божијим, али и одговорност коју ово служење носи са собом. Служење је исправно само ако је на корист личног спасења, спасења своје породице и на корист народа Божијег. Тако се и благодат која се добија на рукоположењу многоструко умножава. Све ово је могуће само ако је наше служење у истинском смирењу. Тада Дух Свети надомешћује све наше људске немоћи и недостатке.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

Сабрање је завршено трпезом Љубави коју је за окупљене вернике приредио парох чибутковачки Жељко Ивковић. У наставку своје посете колубарско-посавском намесништву Владика Јован посетио је и храмове у Шопићу и Миросаљцима.