Одштампајте ову страницу

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТИХ АПОСТОЛА ПЕТРА И ПАВЛА У АРАНЂЕЛОВЦУУ суботу, 4. августа, када наша Света Црква прославља успомену на Свету Мироносицу равноапостолну Марију Магдалину, Његово Преосвештенство Епископ Јован шумадијски је у храму Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу служио Свету Архијерејску Литургију уз саслуживање Архијерејског намесника орашачког протојереја-ставрофора Миће Ћирковића, Архијерејског намесника опленачког протојереја-ставрофора Миладина Михаиловића, протојереја-ставрофора Драгомира Кеџића, протојереја-ставрофора Милије Живанчевића, протојереја Сретена Качаревића госта из банатске епархије, протојереја Љубише Ђураша, протојереја Слободана Раковића, протонамесника Александра Миловановића, протонамесника Дејана Тодоровића, протонамесника Ивана Теодосића, јереја Милоша Митровића, јереја Милоша Маринковића, јереја Милоша Мијатовића, јереја Немање Искића, протођакона Ивана Гашића и ђакона Стевана Илића.

Ово литургијско сабрање су својим појањем улепшали чланови певачког друштва “Србски Православни појци” из Београда.

Након читања Светог Јеванђеља, Епископ Јован је све верне поучио својом беседом о Марији Магдалини. На самом почетку нас је подсетио на житије Свете Мироносице, која је са осталим Мироносицама, упркос забрани Синедриона да следују Господа Христа, кренула путем који води ка Господу. Страха није било у њиховом животу, из разлога што су оне свој живот већ предале Христу, и нису бринуле за њега. Иако жене, биле су неустрашиве јер су имале веру у Христа. Света Мироносица Марија Магдалина је она која је последња остала под Крстом Христовим, и прва која је била на гробу Христовом. Као награду за њену верност Господу, она је била прва која је видела Васкрслог Христа. Своју љубав према Господу исказала је на тај начин што је она поред Пресвете Богородице и Светог апостола Јована Богослова остала испод Крста Исусовог до последњег момента. Ми људи смо склони, наводи Епископ Јован, да тек када неко умре обратимо пажњу на то да је постојао и да онда покушавамо се надоместимо све оно што нисмо за њега радили целог његовог живота. Једино ако када неког изгубимо схватимо да са његовим одласком одлази и део нас, само тада можемо рећи да смо имали љубави према тој особи. Мироносице су баш због те своје исказане љубави прве сазнале да је смрт побеђена. Људи и данас умиру, али сада умиру са надом на Васкрсење, са надом и вером у Будуће Царство Божије. Символ вере је најбољи опис онога шта ми треба да изчекујемо, а то је: “Васкрсење мртвих и живот Будућег века”. Човека треба да одликују све три хришћанске врлине, вера, нада и љубав и једино тада је његов хришћански живот потпун. Ми сада живимо у времену када се те врлине не поштују, јер су врлине обезвређене. Живимо у времену када господари издаја, а не љубав и верност према Богу. Мироносица Марија Магдалина је чак и изнад Светих апостола из разлога што је она та која је њима објавила вест о Христовом Васкрсењу. Живот, вера, нада и љубав Свете Марије Магдалине треба да нам буде водич кроз живот, јер само поштујући их на тај начин можемо задобити Царство Божије.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије Епископ Јован је освештао кућу протојереја-ставрофора Миће Ћирковића и потом благословио Трпезу Љубави која је била припремљена у част овом догађају.

јереј Немања Искић