Одштампајте ову страницу

СВЕТОМ АРХИЈЕРЕЈСКОМ ЛИТУРГИЈОМ ОБЕЛЕЖЕНА 200 ГОДИНА СТАРЕ ЈАГОДИСКЕ ЦРКВЕ

СВЕТОМ АРХИЈЕРЕЈСКОМ ЛИТУРГИЈОМ ОБЕЛЕЖЕНА 200 ГОДИНА СТАРЕ ЈАГОДИСКЕ ЦРКВЕНа празник Светог архангела Гаврила, Светом Архијерејском Литургијом, коју је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, уз присуство Градоначелника града Јагодине господина Ратка Стевановића и многих угледних званица, великог броја верног народа, Стара јагодинска црква Светих архангела Михаила и Гаврила прославила велики јубилеј 200 година постојања.

Цркву је подигао кнез Србски Милош Обреновић давне 1818. године.

Обраћајући се верном народу, наш владика је позвао све присутне да се само подсете колико је људи долазило у овај храм, кроз период од два века, колико се њих крстило, венчало, исповедило, причестило, колико је само молитава узнесено пред престолом ове Светиње. Велики кнез Милош и Ктитор овог храма, јесте у највећој мери допринео да се подигне ова светиња, али је он то радио заједно са народом, истако је владика, што нас на неки начин и обавезује да идемо путем којим су ишли наши Свети преци, над чијим се гробовима данас и служи ова Света Литургија, благодарење Богу за наше претке, за нас и наше сроднике данас и за оне који ће генерацијама после нас остати.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Ово је била и дивна прилика да истакнемо појединце за пример осталим вернима.

Преосвећени је произвео свештеника Лазара Илића у чин протојереја – ставрофора.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

Подељена су и два Ордена Вожда Карађорђа: господину Томиславу Стојановићу из Винораче и господину Драгану Стојанкићу из Трнаве.

Архијерејске захвалнице су примили: господин Стефан Ђођевић, господин Ивица Маринковић, господин Радмило Цекић, господин Мирослав Ђорђевић, господин Зоран Рашић, господин Предраг Јеремић, господин Драган Илић, Ралекс д.о.о, Кастор д.о.о, Јела, ЈП Уређење и јавно осветљење.

После Свете Литургије свештенство храма је припремило послужење за све присутне.

Борис Милосављевић, вероучитељ