Одштампајте ову страницу

ИЗЛОЖБА У ЗАВИЧАЈНОМ МУЗЕЈУ ЈАГОДИНА “РИЗНИЦЕ ЈАГОДИНСКИХ ХРАМОВА”

ИЗЛОЖБА У ЗАВИЧАЈНОМ МУЗЕЈУ ЈАГОДИНА “РИЗНИЦЕ ЈАГОДИНСКИХ ХРАМОВА”У среду, 25. јула 2018. године, са почетком од 18.30 сати, на галерији Завичајног музеја Јагодина отворена је студијска изложба под називом “Ризнице јагодинских храмова”, организована у склопу свечаног обележавања 200 година Старе цркве Светих архангела Михаила и Гаврила у Јагодини.

Изложба је наставак плодне сарадње музејских стручњака и свештенства, од успешне организације научног скупа 2016. године, до објављивања зборника радова 2017. године и његове свечане промоције у јануару ове године. Посетиоци имају прилике да се упознају са готово непознатом грађом непроцењиве културно-историјске вредности која је тек у новије време постала предмет проучавања. Садржај ризнице јагодинске Старе цркве овом изложбом сакупљен је на једном месту по први пут после седамдесет година, јер су њени делови у међувремену пренети у колекције Народног музеја у Београду и Епархијске ризнице у Каленићу. На поставци су изложене иконе, литургијски предмети, богослужбени сасуди, црквене утвари, рукописи, стара штампана књига и документи који се данас чувају у ризницама Старе и Нове цркве у Јагодини и збиркама Историјског архива у Јагодини и Завичајног музеја Јагодина.

Изложбу је отворио Његово Преосвештенство Владика шумадијски Господин Јован, који је истакао да сав значај Старе цркве не може стати у једној књизи, или једној изложби: “Веома се радујем што могу да благословим ову изложбу посвећену два века од оснивања Старе цркве у Јагодини. Њен значај се не може описати у неколико књига, нити сместити у неколико изложби, јер то је толико дубоко и широко. Само кроз духовни дар можемо да схватимо улогу Цркве, храма, јер сваки храм на земљи је парче Неба на земљи и управо због тог парчета Неба на земљи треба нам то духовно сазнање како би могли да схватимо поруку, или мисију јагодинске Старе цркве. Ова изложба сведочи да је народ увек био уз Цркву, а да је Црква била у народу. Није само кнез Милош подигао цркву, ту је учествовао и народ, а он му је дао повода да црква буде завршена. Хвала Богу да нам је оставио себе кроз цркву и храм, јер Света Литургија која се служи у храмовима своди Небо на земљу, а земљу уздиже ка Небу”, рекао је Владика Јован тим поводом. Изложби су присуствовали и представници локалне самоуправе.

Аутор изложбе је музејски саветник, др Бранислав Цветковић, историчар уметности. Изложба ће бити отворена до почетка септембра.

Нинослав Дирак, протођакон