ВЛАДИКА ЈОВАН У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ: “НЕ СМЕМО ДА ИЗМИШЉАМО БОГА И ЦРКВУ, ВРАЋАЈМО СЕ БОГУ ЖИВОМЕ, ЈЕР СМО ХРАМ ДУХА СВЕТОГА”

ВЛАДИКА ЈОВАН У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ: “НЕ СМЕМО ДА ИЗМИШЉАМО БОГА И ЦРКВУ, ВРАЋАЈМО СЕ БОГУ ЖИВОМЕ ЈЕР СМО ХРАМ ДУХА СВЕТОГА”Деветог петка по Духовима, 27. јула 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали протојереј Драган Брашанац и протођакон Мирослав Василијевић.

У беседи којом се обратио верницима, Владика Јован је објаснио како се то Господ “гневи” према трговцима из храма. Гнев Божији није усмерен на човека, већ на његов грех. Срце грешника постаје разбојничка пећина у којој нечастиви делује. Сваки храм је парче неба на земљи, зато Господ истерујући трговце Он заправо протерује користољубље јер је храм дом молитве, а не трговине. Молитва нам помаже јер умножава у нама оно што је божанско. Човек треба да научи како да се моли, а то ће успети ако послуша глас Цркве. Дом молитве је заправо школа у којој се човек учи молитви. Душа наша је обиталиште Бога уколико бдимо над њом и хранимо је ужареном и срдачном молитвом. Са друге стране, ако нема праве молитве, онда човек духовно полуди и почиње да измишља Бога којем се моли на свој, погрешан начин. Човек треба да постане храм Духа Светога, а то ће учинити уколико у своје срце и душу усели праву молитву.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Урош Костић, ђакон