СЛАВА ХРИШЋАНСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ, САБОР СВЕТИХ ДВАНАЕСТ АПОСТОЛА – ПАВЛОВДАН У ШОПИЋУ

СЛАВА ХРИШЋАНСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ, САБОР СВЕТИХ ДВАНАЕСТ АПОСТОЛА – ПАВЛОВДАН У ШОПИЋУУ петак 13. јула 2018. године у Шопићу је прослављена слава хришћанске заједнице, Сабор Светих дванаест апостола – Павловдан. Свету Литургију, у храму Светог архангела Гаврила, служио је протојереј-ставрофор Недељко Кусмук уз саслуживање протојереја Радована Марковића, протојереја Радивоја Стојадиновића, јереја Ивана Иванковића, протонамесника Владе Димитријевића и ђакона Зорана Степановића.

Окупљеним верницима и члановима хришћанске заједнице обратио се свештеник Влада Димитријевић, подсетивши их на одговорност коју имају као настављачи богомољачког покрета. Ова заједница обновљена је на темељима богомољачког покрета, који је пре Другог светског рата, у овом крају, имао доста чланова. У тренутку оснивања хришћанске заједнице било је чланова који су се, иако у поодмаклим годинама, живо сећали посета светог владике Николаја Велимировића, који се налазио на челу богомољачког покрета, и беседа и поука које је српски Златоуст тада упутио окупљеним верницима. После тешких времена за нашу веру у периоду комунистичког управљања нашом земљом, у периоду духовне обнове, која је почела деведесетих година, храм у Шопићу поново постаје стециште верника из окружења. Ова честа окупљања су иницирала обнављање хришћанске заједнице. Ове године посебној радости окупљених верника допринео је почетак радова на обнови и адаптацији храма Светог архангела Гаврила у Шопићу, који је још од 2014. године, ван богослужбене употребе, услед оштећења која су настала услед временске непогоде.

По ломљењу славског колача, старешина храма, протојереј Мирко Тешић, позвао је све окупљене за Трпезу Љубави, припремљену трудом овогодишњих свечара хришћанске заједнице.