СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ДРЕНУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ДРЕНУУ недељу, 8. јула 2018. године, када наша Црква слави Свету преподобномученицу Февронију, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Литургију у храму Светог великомученика Георгија у Дрену, надомак Лазаревца.

Епископу су саслуживали: архијерејски намесник колубарско-посавски протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, протојереј-ставрофор Томислав Марић, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, протојереј-ставрофор Војислав Одавић, као и ђакони Никола Урошевић и Милош Павић.

За благољепије Сабрања побринуо се хор “Свети Димитрије“ из Лазаревца, предвођен диригентом, протонамесником Владимиром Стојковићем.

По прочитаном Јеванђелском зачалу Преосвећени се обратио сабраним верницима беседом којом је подсетио присутне о важности вере човека у Бога. Вера је основни и најважнији чинилац нашег живота. У Светом Писму се и каже да ће нам све бити по мери вере наше. Зато је ономе који верује све могуће. Вером прилазимо Богу и спознајемо га. Вера шири наша духовна виђења и за искреног верника вера је изнад знања. Али вера без дела је бескорисна. Човек мора живети по својој вери, као сведок својих уверења. Наравно, када говоримо о вери, мислимо на ону праву, Јеванђељску веру, која може и горе да премешта. Таква вера рађа и чуда, исцељења, оздрављења, као и у данашњој Јеванђељској причи.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

По свршетку Свете Литургије у Дрену Епископ је обишао и радове на санацији храма Светог архангела Гаврила у Шопићу, који је оштећен и стављен ван богослужбене употребе 2014. године, у време непогода које су задесиле читаву нашу земљу. Овом приликом Владика је старешини храма, протојереју Мирку Тешићу, дао смернице за наставак активности на адаптацији и обнови порушене светиње.

У наставку литургијског сабрања уприличена је трпеза љубави, трудом и залагањем свештеника Бојана Чоловића, пароха дрењанског.

протонамесник Влада Димитријевић