Одштампајте ову страницу

ПОД ЛИПАМА МАНАСТИРА ТРЕСИЈЕ

ПОД ЛИПАМА МАНАСТИРА ТРЕСИЈЕУ суботу 7. јула 2018. године, када наша Црква прославља Рођење Светог Јована Крститеља – Ивањдан, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Тресије на Космају. Епископу су саслуживали архијерејски намесник космајски, протојереј ставрофор Љубиша Смиљковић, парох неменикућски протонамесник Горан Лукић, јеромонах Дионисије- старешина манастира Свете Петке у Сибници, ђакон Милош Павић и ђакон Филип Јовановић.

У препуном храму вернима се беседом обратио Епископ Јован рекавши да се величина Светог Јована Крститеља огледа у његовом светом животу и Божанској улози у припреми народа за долазак Месије, за долазак Спаситеља света. Његова улога била је да унапред објави Бога, да људима врати у свест оно што је Господ обећао роду људском, када је човек послушавши оног нечастивога окренуо лице од Бога. Тај прародитељски грех ми спирамо у Светој Тајни Крштења, односно ако живимо у ономе у чему смо крштени.

Свети Јован Претеча је ишао испред Господа Христа како би помогао роду људском да крене за Христом и да покаже човеку пут исцељења од свих његових грехова, пакости и страсти, да покаже како човек може да се поправи, а то је чинио својом предивном проповеди “Покајте се, јер се приближило Царство Небеско” (Мт 3,2).

Кроз покајање задобијамо усиновљење Божије, али покајања нема без жртве, покајања нема без молитве, без вере, без одрицања, без Благодати Божије, а Божија Благодат јесте сам Христос кроз кога се и спашавамо. Зато је покајање веће од свакога греха. И зато у животу наше Свете Цркве, после Пресвете Богородице, највеће поштовање исказано је Светом Јовану Претечи и Крститељу Господњем. Због његовог подвига и његовог светог живота Господ га је удостојио да положи руку на главу Христову приликом крштења. Живећи благодаћу Божијом и просвећен Духом Светим, у тој великој маси света која је дошла на Јордан, Свети Јован Крститељ препознаје Господа Христа и каже “Гле, Јагње Божије које узима на себе грехе света” (Јв 1,29).

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Овај дан и празник даје нам се као порука да погледамо у себе, да уђемо у себе, да осветимо себе како би помогли да се и други око нас освете, а то ћемо моћи само кроз покајање. Зато на овај дан помолимо се Господу и рецимо “покај Господе прво мене”, јер ако онај поред нас види да се кајемо онда ће та благодат покајања дотакнути и другога човека и тако ћемо већ овде на земљи почети да задобијамо Живот Вечни и кроз покајање ући у Царство Небеско.

Након Свете Литургије одржан је програм где се присутнима поздравном речи обратио председник ГО Сопот Живорад Милосављевић, а у програму су учешћа узели: драмска уметница и професорка на Академији лепих уметности Биљана Ђуровић, и као вокални солиста Марија Вучковић с пратњом. Присутнима су се представиле издавачке делатности Библиотеке града Београда и издања општина Младеновац и Сопот, као и Центар за културу Сопот: Ликовна колонија "Тресије – Неменикуће 2018".

Ова манифестација у манастиру Тресије завршава се програмом који ће се, по благослову Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, одржати у порти цркве неменикућске 12. јула, на Петровдан, а која носи назив “Дани Милована Видаковића”.

Вероучитељ Бојан Миленовић