СЛАВА КАПЕЛЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУ

СЛАВА КАПЕЛЕ У МАНАСТИРУ КАЛЕНИЋУУ среду 4. јула 2018. године, када наша Света Црква прославља Светог Јулијана Тарсијског и преподобну мати Анастасију Српску, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Каленићу поводом славе манастирске капеле која је посвећена Светој Анастасији. Преосвећеном су саслуживали: протојереј-ставрофор Сава Арсенијевић, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј-ставрофор Мирослав Филиповић, протојереј Драгослав Цветковић, протонамесник Иван Јовановић, протонамесник Новак Илић, јереј Слободан Савковић, јереј Иван Антонијевић, јереј Бојан Стојадиновић, ђакон Милош Павић и ђакон Александар Ђорђевић. Молитвено сабрање су својим слаткопојем улепшали припадници певачког друштва “Србски православни појци” из Београда.

По прочитаној Јеванђелској причи Преосвећени се обратио присутнима подсећајући их о битности родитељства и да ћемо сви бити питани где су нам деца. Народна изрека каже да не стоји кућа на земљи него на жени. Како се закиси брашно онако ће и бити, али је Света Анастасија закисила не само род, већ и цео народ. Данас се многи позивају на Немањиће, али није довољно само позивати се већ и упоређивати се са њима. Света Анастасија треба да буде свима узор, јер је узела крст свој и пошла за Господом. Свој крст је носила часно и управо зато се неће постидети када је Господ буде питао шта је урадила са породицом. Господ ће питати и сваког епископа шта је урадио са својом епархијом и свештеника шта је урадио са својом парохијом и игуманије шта су урадиле са својим манастирима. Преосвећени је преподобну Анастасију упоредио са оних пет мудрих девојака које су доливале уља у своја кандила вере и срца своја, како би дочекале женика свог Христа. Света Анастасија је била богата врлинама, кротошћу, побожношћу, и због тих врлина Бог ју је благословио да роди свети пород. Да није ништа добро у животу урадила, било би довољно то што је родила просветитеља. На самом крају Епископ је нагласио да је Свети Сава молитвама испрошен, што показује да уколико се и ми сами будемо молили Преподобној Анастасији и она ће се молити Богу за нас.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После заамвоној молитви Преосвећени је пресекао славски колач, после чега је након отпуста литургијско сабрање било продужено трпезом љубави коју је својим трудом и залагањем уприличило сестринство манастира, на челу са игуманијом Нектаријом.

Александар Јаћимовић, јереј