Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ДИВОСТИНУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У МАНАСТИРУ ДИВОСТИНУУ понедељак, 02. јула 2018. године, када Света Црква прославља Св. апостола Јуду и Св. Јована Шангајског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Манастиру Дивостину. Саслуживали су му игуман Петар, старешина Манастира Пиносава, протонамесник Срђан Тешић, ђакони Милош Павић и Александар Ђорђевић, а литургијски су одговарали Србски православни појци из Београда.

Преосвећени Владика је у беседи, тумачећи појам светитељства, нагласио да оно долази од Бога који је једини свет по природи, док је човек свет по благодати Његовој, коју задобија крштењем и коју обнавља светом тајном причешћа и трудом да живи крштењским животом. Светитељи су, живећи таквим животом, учинили да из њих просија икона Божија, по којој је сваки човек саздан. Бог у свом смирењу, куца на врата свачијег срца, поштујући човекову слободу. Светитељи су ти који су отворили срце Богу и које је испунила Његова изобилна благодат. Они су били свесни своје слабости и силе Божије, којом су побеђивали сва искушења и невоље за свог земног живота. Мера светости нису неке необичне способности, већ присуство Духа Светога у човеку. Такав је био и Св. Јован Шангајски и Санфранциски и Бог га је прославио и нетрулежним телом, да сведочи да човек и у данашње време и на сваком месту може бити свет, јер је позван на светост.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Преосвећени владика Јован је по заамвоној молитви пререзао славски колач породици Борић из Београда, која је након Литургије приредила послужење за све учеснике литургијског сабрања.