ПРОСЛАВА ВИДОВДАНА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У БЕЛОШЕВЦУ

ПРОСЛАВА ВИДОВДАНА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У БЕЛОШЕВЦУУ четвртак, 28. јуна 2018. Годинe, на Видовдан, када наша Света православна црква прославља Светог великомученика цара Лазара Косовског и све мученике и новомученике српске, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован началствовао је светим Евхаристијским сабрањем у новоизграђеном летњиковцу храма Светог великомученика цара Лазара у Белошевцу уз саслужење ректора крагујевачке Богословије протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, протојереја-ставрофора Сава Арсенијевића, протојереја-ставрофора Милована Антонијевића, протојереја-ставрофора Животе Марковића, протојереја-ставрофора мр Рајка Стефановића, јереја Дејана Марковића, јереја Милоша Ђурића, ђакона Милоша Павића и ђакона Немање Стојковића.

Окупљеном свештенству, монаштву и верном народу обратио, се по благослову Епископа, протојереј-ставрофор др Зоран Крстић између осталог рекавши да Свети јеванђелист Јован описујући један догађај у своме јеванђељу када се Господ у синагоги обраћа Јеврејима и када им говори да је он хлеб који је сишао са небеса, да су јеврејски преци јели ману у пустињи и огладнели, а ко буде јео од овога хлеба који силази са небеса неће никада огладнети. Следећи стих који наводи јеванђелист Јован јесу речи Јевреја да је ово тврда беседа и ко ће то слушати. И заиста се можемо запитати да ли су све хришћанске речи тврда беседа. И заправо колико ми те тврде беседе покушавамо да ублажимо, разводнимо и да ли је то уопште потребно? Врло често ни ми сами не желимо да признамо другима ни сами себи да је хришћанство тврда беседа. Другим речима да је то тежак живот на који нас позива Христос. А јасно нам је из сопственог искуства да када човек бира између тешког и лаког, готово увек ће изабрати лако. Али су резултати изабира лаког врло слаби и слабог домета. Све оно што је у животу вредно постиже се тешким трудом, и то не може другачије да буде. И ево данас ми прослављамо Светог великомученика кнеза Лазара и косовске јунаке и заправо управо о томе говоримо да је реч о њима тешка беседа, и да ако хоћемо да их следимо да је то исто тако тешко. Јер између тешког и лаког они су изабрали најтеже. Јер тешко и лако нису и не треба да буду основни критеријум већ основни критеријум треба да буду истина и лаж. А када ми хришћани говоримо о истини, за нас је то јасно да је то Христос. Дакле Христос и истина су синоними, и када ми хришћани кажемо истина заправо мислимо на Христа, а када кажемо Христос ми мислимо на истину. И ту се ми опредељујемо између тешког и лаког, заправо између Христа и животне лажи.

Беседа протојереја-ставрофора др Зорана Крстића, ректора Богословије „Светог Јована Златоуста“

Још је отац Зоран истакао да се Свети великомученик кнез Лазар и косовски мученици сведоци Христови и да су се они на дан косовског боја определили не за мучеништво већ су превасходно определили за сведочење Христа.

Светој тајни Евхаристије приступили су верници и великом броју као и ученици из ОШ “Драгослав Луковић - Шпанац” и “Вук Стефановић Караџић” са својим вероучитељима. Након чега је епископ благословио славско жито и колач, и преломио са овогодишњим колачаром Срђаном Јоковићем који је затим предао колач новој колачарки Ани Павловић.

Након свете Литургије ово евхаристијско сабрање настављено је у сали парохијског дом уз трпезу љубави коју је припремио овогодишњи колачар Срђан Јоковић са својом породицом.

Трудом вероучитеља Милеве Пушоњић Радовић и Ирене Бакић и наставнице музичког, деца из ОШ “Драгослав Луковић-Шпанац” и “Вук Стефановић Караџић” пре ручка су одржали пригодни програм песама и рецитација у част Светог вечикомученика цара Лазара косовског и свих косовских мученика и новомученика Српских.

ђакон Немања Стојковић