Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУУ уторак 19. јуна 2018. године, када наша Света Црква слави преподобног Висариона, и преподобног Илариона Новог, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Станову.

Епископу Јовану су саслуживали протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереј Сретко Петковић и ђакон Недељко Дикић.За певницом су певали студенти теологије са протојерејом Гораном Ђерковићем.

Првојерарх шумадијски Његово Преосвештенство Г. Јован у храму испуњеним народом верним, у веома надахнутој беседи је између осталог рекао: “Драга браћо и сестре кључна реченица данашњег јеванђеља бих рекао да је ова: “Сваки који призове име Господње, тај ће се спасти”. Једино Име којим се ми спасавамо јесте Господ наш Исус Христос. Али да би човек призвао име Господње и да би човек призвао Бога, он треба браћо и сестре да зажели Бога у себи, да осети Бога у себи. Како може човек осетити Бога у себи? Може браћо и сестре осетити Бога ако стално мисли на Бога. Ако више говори себи о Богу, него што ми говоримо једни о другима. Да би призвали име Господње треба да живимо тим Светим Именом јер је то једино Име којим се ми спасавамо. Човек мора бити поштен, искрен који ће више о себи казати другима него што очекује да други кажу о себи. Код људи је то окренуто па више желимо да заташкамо себе а о другима да све знамо. Ако сакријемо своја недела немамо искрену веру, да је Бог свуда присутан све види ,зна наше срце, душу, дела него што и ми сами себе познајемо. Ми често учинимо нека недела па их заборавимо.А чим човек заборави недело нема потребу да се покаје, да се исправља. Е хришћански је да заборавимо када учинимо добра дела браћо и сестре, јер ако заборавимо добро дело ми се нећемо хвалити, учинио сам то и то, дао сам ти итд. Уствари када кажеш ја сам ти дао , учинио, ти га прекореваш. Зашто? Зато што ти није узвратио. Видите браћо и сестре шта Бог једино тражи од нас, тражи да на Божанску љубав одговоримо човечанском љубављу. И тако се људи деле на добре и лоше. Да ли људи мисле којој страни припадају Божијој десној или лошој, левој. По ономе што Господ каже да ће људе раздвојити на леву и десну страну као што пастир разлучује овце од јаради”.

Већина верног народа се причестила Телом и Крвљу Господа нашега Исуса Христа. Владика Јован поделивши благослов верном народу, поделио је благослов и смернице за будуће иконописање храма и остале радове при храму Светог великомученика Пантелејмона у Станову.

ђакон Недељко Дикић