СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ СУШИЦА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ СУШИЦАУ уторак, 5. јуна 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у крагујевачком насељу Сушица. Епископу су саслуживали: протојереј Небојша Ракић, протонамесници Александар Јовановић и Александар Сенић и ђакон Милош Павић.

По прочитаној Господњој беседи о блаженствима, епископ Јован је проповедао и том приликом позвао заједницу на усвајање ових блаженстава, тако да она постану саставни део живота сваког верника и тако га воде Новом животу и познању Истине. Будући да је Господ Исус Христос блаженства предао људима како би им послужила приликом хода према самом спасењу, епископ Јован је то потврдио рекавши да се нико не спасава моментално, већ да сваком предстоји одређени пут, који је неретко трновит. Тај пут подразумева степенице, чије савлађивање често бива врло тешко, али веома плодотворно. Епископ, као највернија икона Христова, говори да се нико не спасава сам од себе, по својим моћима и индивидуалним усавршавањем, већ да спасење доноси једино Онај који има власт над сваким телом, да свему што му је дато, дарује живот вечни (Јован 17, 2). Када човек стекне ову свест, постаје блажен и смирен, те тако корача у пуноћу евхаристијске молитве, која једина поседује преображавајућу силу. Надовезујући се на изречену Господњу беседу, епископ прави паралелу између живота и смрти, као феномена који не представља коначан човеков исход. Како би смрт била превазиђена, човек је позван на евхаристијско усавршавање кроз блаженства, која предстаљају темељ бивствовања у Христу.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

На заједничком сабрању су учествовали и ученици Прве техничке школе, којима се епископ Јован посебно обратио, рекавши да познавање сопствене вере води самом јачању националне свести, упоређујући то са личним искуством, насталим у контакту са другим вероисповестима. По завршетку Свете Литургије, братство храма Светог Димитрија је окупљеном народу припремило послужење у виду хране и пића.

Лазар Марјановић