Одштампајте ову страницу

ФЕСТИВАЛ ХОРОВА У СЕЛЕВЦУ

ФЕСТИВАЛ ХОРОВА У СЕЛЕВЦУУ недељу Свих Светих када наша Света Православна Црква молитвено прославља и Светог цара Константина и царицу Јелену, у Селевцу, шумадијском селу, на половини пута Смедеревска Паланка – Смедерево, селу вредних и поштених домаћина, одиграо се низ великих и значајних догађаја.

У раним јутарњим сатима верни народ Селевца и околине почео је да се окупља у порти храма Светог Атанасија Великог, на Ладним водама, да дочека свог пастира и оца, Епископа шумадијског Г. Јована.

Епископ је стигао око осам и тридесет и одмах се приступило првом великом догађају, освећењу новог живописа у поменутом храму. После чега је уследила Света Архијерејска Литургија на којој је Епископу саслуживало осам свештеника, три ђакона и мноштво народа.

Епископ Јован је у својој беседи објаснио зашто се Недеља Свих Светих прославља баш после Свете Тројице. И да је ова недеља врхунац домостроја Свете Тројице. Да је данас остварење плана Божијег још од пре постанка света.

Подсетио је да треба да чувамо Духа Светога који треба да нас води кроз овај свет, у супротном водиће нас дух овога света који је безверије и пролазност. Цитирајући Св. Владику Николаја рекао је да су“ свети плод на дрвету живота и да су жито у житници Божијој“. Владика је окупљени народ подсетио да је сваки крштени хришћанин позван да буде светитељ и објаснио да нико није рођен савршен већ да има задатак да се усавршава. Још је нагласио да испуњавањем две највеће заповести о љубави доводи човека у светост. Замолио окупљени народ да буду достојни својих светих предака и да се не застидимо пред свима светима и из рода нашег у дан нашег сретања са њима у Царству Небеском. На крају је рекао да ко има Бога има све, а ко нема Бога нема ништа. Човек са Богом обасут је свим врлинама.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После Свете Литургије уследило је додела ордена и признања за несебичан труд и залагање у овам богомугодном делу. Више мештана Селевца награђено је Архијерејском граматом и господина Новицу Јевтића одликовањем Светог Архијерејсог Синода орденом Светог краља Милутина. Старешина храма Ненад Петровић одликован је чином протонамесника.

После послужења уследила је смотра хорова. На смотри је учествовало осам хорова из шумадијске епархије после чега је уследила додела захвалница, а потом је уприличена трпеза љубави у локалном ресторану.

Владимир Степановић, ђакон