ЛИТИЈА ГРАДА КРАГУЈЕВЦА

ЛИТИЈА ГРАДА КРАГУЈЕВЦАПразник силаска Светога Духа Хришћани од давнина празнују десет дана после Вазнесења, а то значи - педесет дана после Васкрса. На тај дан Хришћани од памтивека украшавају цркве зеленилом и гранчицама, а црквени под застиру травом. На сам дан пра-зника верни народ, на свечаној служби, стоји са цвећем у рукама и плете венчиће. Новозаветна књига Дела апостолских, у којој је описана историја првих Хришћана и најранијег ширења Хришћанства, управо и почиње описом онога што се догодило педесет дана после Васкрсења Христовог, односно десет дана после Његовог славног Вазнесења на небо. Дела апостолска започињу речима које је Христос рекао Својим ученицима пре Свог Вазнесења: "Не удаљујте се од Јерусалима, него чекајте обећање Оца, које чусте од Мене...".

После десет дана - по речима јеванђелиста Луке - "бејаху сви апостоли једнодушно на окупу. И уједанпут настаде шум с неба као хујање силнога ветра, и напуни сав дом где они сеђаху. И показаше им се раздељени језици као огњени, и сиђе по један на свакога од њих. И испунише се сви Духа Светога и стадоше говорити другим језицима, као што им Дух даваше да казују...." (Дјела 2, 1-4). Педесетница, тако, за Хришћане представља испуњење свега што је у Свом земаљском служењу савршио Христос. Господ је учио о Царству Божијем и оно се открило у Педесетници, на Духове! Христосје обећао да ће Дух Божији открити људима Истину и то се догодило.

Свет, историја, време, живот: све је на Духове обасјано најсјајнијом светлошћу, све је преиспуњено крајњим смислом. Педесетницом је, у свету и историји, почео велики, славни дан Господњи - рођена је наша Црква.

У Крагујевцу се на други дан Духова одржава литија кроз град која креће из порте Старе Цркве, где Епископ шумадијски Г. Јован пре подне служи Литургију са свештенством града. Литијска поворка се под руководством протојереја Александра Бороте и јереја Владана Костадиновића, а у пратњи градоначелника града Крагујевца господина Радомира Николића упутила се ка „Крсту“ где се владика Јован заједно са присутнима помолио Богу за град и све житеље Крагујевца, те заблогадарио Господу за заштиту и времена мирна. Прошавши поред Поште, Литијска поворка се Главном улицом упутила до Гимназије где је већ традиционално уз краће задржавање приређен краћи културноуметнички програм од стране ученика ове школе. Након тога, Литијска поворка се вратила на почетну одредницу у Порту Старе Цркве, где је приређен културноуметнички програм крагујевачких естрадних уметника, чиме је прослављање Славе Старе Цркве и Литије Града Крагујевца настављено са свим вернима и својим Владиком.

протођакон Мирослав Василијевић