Одштампајте ову страницу

ЕПАРХИЈСКА СЛАВА ЖИВОНОСНИ ИСТОЧНИК – СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

ЕПАРХИЈСКА СЛАВА ЖИВОНОСНИ ИСТОЧНИК – СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНА У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУСлављење Бога и Божијих угодника, јесте наш хришћански православни животни став, којим исповедамо веру своју у прави циљ и смисао нашег људског живота и овде на земљи и у вечности. Прослављање славе је, израз наше благодарности Богу за сва добра којима нас је обдарио и молитва Њему и Пресветој Богородици - да нас сачува од зла и да нас упути на прави пут у животу.

У храму Успења Пресвете Богородице, Саборни храм, у Крагујевцу, 13. априла 2018. год. свечано је прослављена Епархијска слава, Живоносни источник (Источни петак). Поводом Епархијске славе Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму на општу радост свештенства, и верног народа не само града Крагујевца, него и целе Епархије шумадијске.

Преосвећеног Владику испред Саборног храма дочекало је свештенство и верни народ. Епископу је саслуживало двадесет осам свештеника и пет ђакона.

На Малом Входу Епископ је поучио поверено му свештенство о значају и смислу чинова и достојанстава. Епископ је при том истакао да чин и достојанство треба да буде на подстрек. Одликовање треба да буде на подстрек духовни и мисионарски. Епископ је позвао свештенике да се непрестано моле за свој народ, да га слушају и да за њега клече.

Његово Преосвештенство је на евхаријстијском сабрању одликовао следеће свештенике:

  • Правом ношења напрсног крста – протојереј Милорад Тимотијевић,
  • Протојерејским чином Епископ Јован одликовао је свештенике Срећка Зечевића и Дејана Лукића
  • Достојанством протонамесника одликовани су свештеници: јереј Дејан Марјановић, јереј Душан Мучибабић, јереј Александар Сенић, јереј Горан Стојановић, јереј Душко Жујевић.
  • Правом ношења црвеног појаса одликовани су: јереј Слободан Савић, јереј Дејан Марковић и јереј Рашко Стјепановић.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Свештеник Дејан Лукић је после прочитаног јеванђелског зачала истакао да је: Наша дужност да се одазовемо Божјем позиву и да будемо духовно радосни, јер Син Божији васкрсе из мртвих и зато нека се веселе небеса и земља нека се радује – како каже Прва књига Дневника. Радујмо се јер Син Божији не оста мртав у гробу, него васкрсе из њега.

Не бојимо се садашњости јер знамо да је садашњост у рукама Господа. Не треба да паничимо ни гледајући у будућност јер као што Христос, Умрли и Васкрсли, неће умрети никада тако ћемо и ми са Њим, живети вечно. Знамо да припадамо Њему, што значи да припадамо бесмртности.

Стога дакле, уђите у радост Господа свога; и први и други, и плату примите; богати и убоги, једни с другима ликујте; уздржљивци и лењивци, дан поштујте; ви који сте постили и ви који нисте постили, веселите се данас! Трпеза је препуна, наслађујте се богато сви! – поручује нам Свети Јован Златоусти.

Беседа протојереја Дејана Лукића

После заамвоне молитве Преосвећени Владика са свештенством и верним народом, пререзао је славски колач и осветио славско жито.

Поздравно слово протојереја Срећка Зечевића

Заједничка славска радост после евхаристијског сабрања настављена је заједничком трпезом љубави у ресторану „Женева лукс“ у Крагујевцу, захваљујући домаћину овогодишње Епархијске славе, Архијерејском намесништву крагујевачком и Архијерејском намеснику протојереју – ставрофору Рајку Стефановићу и свештенству.

протојереј Срећко Зечевић