ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ У ЈАГОДИНИ

ПАСХАЛНО ВЕЧЕРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ У ЈАГОДИНИ“Што тражите живога међу мртвима? Није овде, него устаде... " (Лк. 24,5-6)

По већ устаљеној традицији, у дану када Црква прославља Васкрсење свога Бога, када смо изнова слушали и проживели “да Господар живота не могаше бити држан у смрти” Епископ шумадијски Јован посетио је Цркву Божију у Јагодини и началствовао Пасхалним вечерњим богослужењем. Преосвећеном Владици саслуживали су: крстоносни протојереји Радосав Станковић, Небојша Младеновић, Миодраг Матић, протојереј Александар Гајић, протонамесник Дејан Ђорђевић, јереји Милан Ђорђевић, Горан Крстић и Немања Стефановић. Благољепију богослужења допринеле су чланице хора при храму Светих апостола Петра и Павла.

Једна од посебности данашњег богослужења огледа се и у читању Светог Јеванђеља на више светских језика. По благослову Епископа, након што је Он то учинио на српском језику, протонамесник Дејан Ђорђевић читао је на црквенословенском, јереј Милан Ђорђевић на грчком, протојереј-ставрофор Небојша Младеновић на латинском, и протојереј Александар Гајић на енглеском. После прочитаног Јеванђеља присутнима се обратио Епископ Јован нагласивши да је “Васкрсење Господње централни догађај спасења људског рода. Васкрсење Христово је Празник над празницима зато што најдубље одређује живот Цркве. И не само овај дан, већ свака недеља у години као Дан васкрсења, сабира верне у Цркви, у спасавајућу заједницу Трпезе Господње. Од Васкрсења Христовог, смрт више није страшна за човека, него је човек страшан за смрт. Смрт постаје немоћна зато што је уништен њен центар, грех као одвајање од Бога. Човековој природи, која наставља да се суочава са чињеницом смрти, од сада је дата сила Васкрсења”.

Када је отпочело појање Пасхалних стихира, Владика Јован је са свештенством изашао у солеју храма, где је мноштво верног народа приступило узимању благослова и целивању Светог Јеванђеља, крста и иконе Васкрсења. При том је присутнима подељена Васкршња посланица Његовог Преосвештества Епископа Јована.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Јагодински вероучитељи у сарадњи са Црквеном Општином традиционално су организовали такмичење за најлепше осликано Васкршње јаје. Владика је изабрао победника, а потом окупљеној деци поделио украшена јаја и иконице.

У свечаној сали Црквене Општине братство храма припремило је пригодну трпезу љубави, на којој су присуствовали представници града, Учитељског факултета као председници Црквених Општина са територије града. Радосна, Васкршња атмосфера је из храма пренета и за трпезом, у тој пригодној атмосфери је и окончана посета Епископа Јована граду Јагодини.