ПРАЗНИК ВАСКРСЕЊА ЛАЗАРЕВОГ – ВРБИЦА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ АЕРОДРОМ

ПРАЗНИК ВАСКРСЕЊА ЛАЗАРЕВОГ – ВРБИЦА У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ АЕРОДРОМНаша Света Црква је у суботу 31. марта 2018. године, прославила празник Васкрсења Лазаревог - Врбица.

Као и претходних година, црква Светог Саве је окупила велики број верника, посебно њене најмлађе чланове. Родитељи са децом су узели учешћа у литији око цркве, где су носили врбове гранчице и звончиће. Као што је Господ некада ушао у Јерусалим, тако смо и ми сведоци једне слике, увођења родитеља у Цркву од стране њихове деце. Највећи део верника сачињавали су ученици оближње школе који похађају веронауку, предвођени вероучитељем Предрагом Обровићем и ђаконом Александром Ђорђевићем.

Улазак Христов у Јерусалим - Цвети (грч: Η Είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα), покретни празник који се слави сутрадан по васкрсењу Лазаревом, тј. Лазаревој суботи (Врбица), шесте недеље Великог поста и недељу дана пред Васкрс. Установљен у Јерусалиму крајем IV века за успомену на последњи, царски и свечани улазак Господа Исуса Христа у свети град Јерусалим, јашући на магарету, шест дана пре Пасхе (Мт 21,1-10; Јн 12,12-18). Том приликом народ Га је дочекао као Цара, простирући своје хаљине и гранчице дрвећа, носећи у рукама палмове гранчице.

братство храма Светог Саве