СУБОТА ПЕТЕ НЕДЕЉЕ ПОСТА У ЦРКВИ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У НАСЕЉУ СУШИЦА У КРАГУЈЕВЦУ

СУБОТА ПЕТЕ НЕДЕЉЕ ПОСТА У ЦРКВИ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ДИМИТРИЈА У НАСЕЉУ СУШИЦА У КРАГУЈЕВЦУЊегово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у цркви Светог великомученика Димитрија у насељу Сушица 24. марта 2018. г. Саслуживали су му: протојереј- ставрофор Милан Беговић, протонамесник Небојша Ракић и ђакон Милутин Гашевић. На Литургији су била присутна и деца ОШ „Јован Поповић“ из Крагујевца са својим вероучитељем Марком Арсенићем која су узела учешће у Светој Литургији причестивши се Светом Тајном Тела и Крви Христове. За певницом су појали богослови, богословије Светог Јована Златоуста.

На Малом входу Његово Преосвештенство Владика Јован одликовао је чином протојереја оца Небојшу Ракића за сав његов досадашњи делатни труд у Цркви Божијој и као подстрек за даљи рад и узрастање у меру раста висине Христове.

Преосвећени владика Јован у беседи се обратио верном народу и деци поучавајући их и објашњавајући дневно зачало Јеванђеља пете суботе Великога поста осврнувши се на целокупни богослужбени круг ове седмице када су у среду и петак служена бденија, а посебно је говорио о бденију у среду када се на јутрењу чита целокупни канон Светог Андреје Кридског. Говорио је Преосвећени о два пута која душа наша може да изабере: о путу добрих и праведних људи из Светога Писма или путу злих који су наведени у канону Светог Андреја. Човек је слободан и даје му се да бира којим ће путем да крене, рекао је владика Јован. Његово Преосвештенсто је подсетио верни народ и децу да данашње Јеванђеље говори о две сестре Марти и Марији и о томе како су оне показале љубав према Христу, велику љубав, али на различите начине: гостопримством и слушањем речи Божије које је на првом месту, баш како је Марија изабрала. Међутим, потребно је и једно и друго, потребан је и рад и молитва, и гостопримство и занемаривање свега ради Христа, само у животу треба знати шта је кад потребније и шта када има предност, а то може само мудар човек одредити и онај ко је са Христом и Христос са њим.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Марко Арсенић, вероучитељ