РЕГИОНАЛНО САВЕТОВАЊЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ ОДРЖАНО У ПАРОХИЈСКОМ ДОМУ МЛАДЕНОВАЧКЕ ЦРКВЕ

РЕГИОНАЛНО САВЕТОВАЊЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ ОДРЖАНО У ПАРОХИЈСКОМ ДОМУ МЛАДЕНОВАЧКЕ ЦРКВЕДана 9. марта 2018. године, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована у Свечаној сали Парохијског дома храма Успења Пресвете Богородице одржано је регионално саветовање Института за ратарство и повртарство из Новог Сада под вођством регионалног представника Института Стефана Ђурђевића. Саветовање се базирало на пролећној сетви јарих усева. Господин Ђурђевић је отворио скуп и представио Институт за ратарство и повртарство по организационим јединицама и указао на значај гајења домаћих сорти и хибрида, нагласивши да су у години јубилеја и прославе 80 година од оснивања Института у плану даља ширења тржишта и увођење нових сорти и хибрида свих ратарских и повртарских биљних врста, намењених високим и стабилним приносима.

Од гостију са Института присутнима се најпре обратио др Душан Станисављевић, који је као врстан познавалац аграра у Србији говорио о кукурузу као најраспрострањенијој биљној врсти, која има и најдужу традицију гајења у Србији поред стрних жита. Он је указао на значај неопходне агротехнике у предсетвеном периоду, као и у периоду вегетације усева кукуруза. Да би се направио правилан избор хибрида кукуруза, потребно је знати њихову намену. С тим у вези, представљен је комплетан сортимент кукуруза у више група зрења и намена.

Др Јелена Овука са Одељења за индустријско биље, представила је сортимент сунцокрета, који је све више заступљен у овим крајевима. Хибриди сунцокрета за предстојећу сезону представљени су у неколико група. На крају је о технологији гајења и избору сорти крмног биља говорила др Снежана Катански. Она је указала да је доминантан начин искоришћавања крмних биљака производња кабасте сточне хране (зелена крма, сено, сенажа и силажа) са изузетком протеинског грашка који се користи за производњу зрна. Осим директне користи за производњу сточне хране, гајење НС сорти крмног биља позитивно утиче на већи број чинилаца пољопривредне производње.

Након излагања присутни пољопривредници из Младеновца и околине су искористили прилику да поставе питања врхунским стручњацима, са којима немају могућност често да се посаветују. Смер дијалога је текао у правцу предстојећих пољопривредних радова и отклањању неких укорењених заблуда у вези са пролећном сетвом јарих усева.

јереј Марко Јефтић