Одштампајте ову страницу

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БУКОВИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУ

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БУКОВИЧКОЈ ЦРКВИ У АРАНЂЕЛОВЦУДана, 17. фебруара 2018. године, у суботу Сиропусне недеље, када наша Света Црква прославља успомену на преподобног Исидора Пелусиота, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је служио Свету Литургију у храму Светог Архангела Гаврила (Буковичка црква) у Аранђеловцу.

Његовом Преосвештенству су саслуживали архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, протојереји Љубиша Ђураш и Милован Ранковић, протонамесник Александар Миловановић, протођакон Иван Гашић и ђакон Немања Искић.

Након прочитаног Светог Јеванђеља Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је произнео проповед којом је поучио окупљено свештенство, монаштво и вернике.

Епископ Јован је навео да је Свето Јеванђеље које ми слушамо писано не само за један народ или за одређене људе, већ за све људе овога света који стреме ка спасењу. Ово Јеванђеље јесмо добили за све нас, али све што се задобије ако се не чува и ако се тиме не живи није нам на корист. Епископ је рекао да морамо да пазимо на себе и на своја дела, јер ако чинимо добра дела из сујете, тј. не ради Бога или неког другог већ само ради себе онда су нам та дела на суд и на осуду, а не на спасење. Чинити дела из самољубља или гордости је ништавно. Ако та добра дела чинимо само да би нас неко похвалио за њих, онда нам та намера није исправна. Када чинимо добра дела, треба да их заборавимо, каже Владика Јован, јер се онда записују на небу, јер оно шта учинимо тајно, јавно је пред Господом. Наша добра дела ће нам бити на оправдање или на осуду, све зависи са којом смо их намером чинили. Епископ је лепо рекао да су једино добра дела она која иду испред човека, али и једино оно шта остаје после човека и његовог живота. Господ награђује наша добра дела, али и нашу намеру са којом смо их ми чинили. Део из Светог Јеванђеља “А ти када чиниш милостињу, нека не зна левица твоја шта чини десница твоја” (Мт 6, 3) Епископ је протумачио речима, ако када нешто узимамо, узимамо са обе руке, онда бисмо требали и када дајемо, да дајемо са обе руке. Не требамо да будемо затворених шака, јер затворена шака као што не може да узме, тако не може ни да пружи. Речи из Светог Јеванђеља “када се молите не празнословите”, Епископ је објаснио као упозорење да молитви морамо приступати са смирењем, јер Господ пре него што ми изговоримо молитву зна шта је нама потребно. Као најбољи пример молитве дата нам је молитва Господња, молитва “Оче наш”. У тој молитви је све објашњено, само поступи по њој и бићеш свети. Не требамо да се молимо као лицемери, већ да одвојимо свој ум за вечно, а не за привремено и пролазно. Тамо је човек где су његове мисли и жеље. Епископ је своју беседу завршио речима “Будимо милостиви према свима, али не јавно да би нас хвалили, већ тајно, јер шта је чинимо тајно, пред Богом је јавно”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Велики број верника је приступио Светој Чаши и тиме се сјединио са Господом Богом, пред сам почетак Великога поста.

ђакон Немања Искић