АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У МИЈАТОВЦУ (Беличко намесништво)

АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТОГ ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У МИЈАТОВЦУ (Беличко намесништво)У недељу, 11. фебруара 2018.године, недеље Месопусне, када прослављамо пренос моштију светог Игњатија Богоносца, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Георгија у Мијатовцу (Беличко намесништво).

Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Небојша Младеновић, протојереј-ставрофор Славко Јоцић, протојереј Александар Гајић, протонамесник Дејан Ђорђевић, протођакон Иван Гашић и ђакон Далибор Нићифоровић. За певницом су певали Србски појци из Београда. Владику је дочекао верни народ са децом.

Главно празновање Светог Игњатија јесте у зиму 20. децембра. Овога дана се празнује пренос његових чесних моштију из Рима, где мученички пострада, у Антиохију, где је раније био архијереј. Када Свети Игњатије беше позван у Рим да пред царем Трајаном одговара за своју веру, на томе дугом путу пратише га неколико грађана из Антиохије, побуђени на то великом љубављу према своме дивном архипастиру. Светитељ Божји, пошто се никако не хте одрећи вере Христове презревши сва ласкања и обећања цара Трајана, би осуђен на смрт и бачен у Цирку Великом пред зверове. Зверови га растргоше и он предаде душу своју Богу. Тада његови пратиоци сабраше његове обнажене кости, пренеше у Антиохију и чесно сахранише. Но када Персијанци заузеше Антиохију у шестом веку мошти Светог Игњатија поново се врате из Антиохије у Рим, где се и сада налазе у цркви Светог Климента. (Житије светих из Пролога Св. Николаја Велимировића)

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

По прочитаном Јеванђељу, Преосвећени се обратио верном народу говорећи о Цркви као дому Бога живога. Подсетио нас је Епископ да је Црква обитавалиште божанствених сила и да ван Ње нема живота. Она је Божија творевина која превазилази све људско. Посебну пажњу Преосвећени је скренуо на Недељу Митара и Фарисеја која нас учи о смирењу и потреби препознавања сопствене грешности и погубности уздизања самог себе уз лицемерну осуду ближњих. Такође, о Недељи Блуднога сина где почиње наше спасење, већ овде и сада нашим покајањем, нашом чежњом да се вратимо и да живимо у дому Оца свога. Јер ту је садржана тајна покајања, а опет то је и тајна спасења.

Радост литургијског сабрања, у препуном храму, увеличала су деца нижих разреда која су певала причастен "Вера наша, вера славна". На Литургији се причестио велики број верних. После службе уследила је Трпеза љубави коју су припремили верници са својим свештеником Бобаном Сеновићем.

вероучитељ Бојан Тодоровић