Одштампајте ову страницу

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА У ТОПОЛИ

ПРОСЛАВЉЕНА ХРАМОВНА СЛАВА ЦРКВЕ СВЕТА ТРИ ЈЕРАРХА У ТОПОЛИУ понедељак, 12. фебруара 2018. године, када наша Света Црква прославља празник Света Три Јерарха, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Тополи, у задужбинској цркви која је посвећена истоименом празнику. Епископу су саслуживали архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протонамесник Слободан Радивојевић и ђакон Урош Костић.

Овај храм малих димензија испунила су срца многобројних верника међу којима је било и ученика СШ „Краљ Петар Први“, а посебан допринос милозвучности литургијских химни дали су појци опленачког хора на челу са диригентом Маријом Ракоњац.

Обраћајући се верном народу, Преосвећени Владика је у својој беседи истакао значај обожења човека, а као пример обожења навео је Света Три Јерарха који су испунили заповести Божије и тиме постали светионици Васељенске Цркве и њени врховни учитељи. Предајући се Христу и живећи Христом они су се ослободили свих људских слабости. Целим својим бићем љубили су Бога и ближње. Човек на рођењу добија светлост Божију, али временом је својим начином живота може помрачити. Пример којим ми живимо је највећа књига другима. Својим делима ћемо се оправдати, али и осудити. Ми данас јесмо, а сутра нисмо, док наша дела остају и иза и испред нас. Наш задатак је да веру претачемо у дела.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У продужетку свете Литургије Преосвећени Владика је пререзао славски колач и честитао свечарима крсну славу, а након тога породица Горана и Светлане Михаиловић уприличила је трпезу љубави за све окупљене вернике.

Урош Костић, ђакон