Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БЕЛОШЕВЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БЕЛОШЕВЦУУ среду, 31. јануара 2018.године, када наша Света Православна Црква прославља Светог Атанасија Великог и Светог Максима Архиепископа српског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог цара Лазара у Белошевцу.

Преосвећеном Владици су саслуживали: протојереј-ставрофор Милован Антонијевић, протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј-ставрофор Љубомир Радић и ђакон Немања Стојковић.

Епископ се након прочитаног Светог Јеванђеља обратио верницима између осталог рекавши да данас наша Црква прославља двојицу светитеља за нас веома важних, иако су сви светитељи важни за Цркву, Светог Атанасија Великог и Светог Максима Архиепископа српског. Погледавши њихова житија видећемо да се њихови животи подударају. И један и други ревновали су не за своју славу него за славу Божију, ревновали су за чување Цркве Христове, испуњавања Јеванђеља, и један и други су страдали због вере своје, сваки на свој начин. Питамо се зашто Бог допушта да тако Свети људи страдају? Управо зато да би нас утврдили у вери, да нам кажу да и ми када страдамо, ако верујемо и живимо по тој вери бићемо спашени. А не може човек бити хришћанин, а да не страда у овоме свету. Страдања су разна и долазе са разних страна али страдања највише долазе од нас самих.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

ђакон Немања Стојковић