САВИНДАН ПРОСЛАВЉЕН У ТОПОЛИ

САВИНДАН ПРОСЛАВЉЕН У ТОПОЛИ

Празник посвећен највећем српском светитељу окупио је у Карађорђевој цркви у Тополи велики број верујуће деце која су дошла у свети храм да својим умилним гласом и светосавским рецитацијама подсете на лик и дело Растка Немањића, на духовно савршенство грешног монаха Саве и на непролазну славу и светост првог Архиепископа српског.

Литургијским сабрањем началствовао је архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић уз саслужење протонамесника Александра Петровића и ђакона Уроша Костића.

Литургијске химне појали су чланови црквеног хора Опленац предвођени диригентом Маријом Ракоњац, док су деца на литургијске прозбе умилно одговарала појући Господи помилуј.

Сјединивши се са божанским и животворним Христовим тајнама, након свете Литургије и чина резања славског колача, ђаци ОШ Карађорђе, који су на богослужење дошли у пратњи свог вероучитеља Александра Алексића, отпевали су Химну Светом Сави и испред велелепног иконостаса, достојанствено и поносно стојећи, поновили све оне лепе речи, стихове и приче које вековима красе нашег духовног оца Саву.

У организацији тополске црквене општине свако дете добило је један од стотину пакетића колико је било припремљено за ову свечану прилику. Након црквеног уследила су сабрања у локалним школама у којима је приређен културно – уметнички програм. Свештеници Карађорђеве цркве помолили су се у училиштима за здравље и напредак просветних радника и њихових ђака осветивши и преломивши славске колаче. У овим установама након приредби уприличене су трпезе љубави за све окупљене вернике.

Урош Костић, ђакон