БОГ ВЕРУЈЕ У ЧОВЕКА

БОГ ВЕРУЈЕ У ЧОВЕКАУ манастиру Саринац је у среду, 10. јануара 2018. године, Свету Литургију служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован. Тог дана, када наша Црква слави Двадесет хиљада мученика никомидијских, Светог преподобног Симона Мироточивог, Свету мученицу Домну и Светог мученика Индиса, настављена је кроз литургијско сабрање, радост Божићних празника.

Преосвећеном Владики саслуживали су протонамесник Срђан Кандић, парох драгоцветски, протосинђел Николај (Младеновић), настојатељ манастира Саринац, протођакон Иван Гашић и архиђакон Јустин, сабрат манасира Саринац. На прозбе је одговарала певница, коју је водила монахиња Тавита, игуманија манастира Липар. Литургији је присуствовало монаштво и верни народ, који су испунили манастирску цркву посвећену Вазнесењу Господњем.

Владика је након прочитаног Јеванђеља беседио о прослављању Божића и рођења Христовог као позиву да се Христос у нама увек изнова рађа. Бог је постао човек, да бисмо ми постали део Њега. Славећи Божић, славимо и све друге празнике којих не би било да није било Божића. Бог је показао колико се смиравао пред нама када се уселио у утробу Најчистије Деве Марије и колико Бог верује у човека. Човек има моћ и могућност да уради нешто толико добро и племенито да задиви и самог Господа, али и да уради нешто тако страшно да постиди и самог ђавола. Зато треба да у себе и своје срце настанимо Бога, јер ако се Он не настани у нама, остављамо простор да се зацари онај који нас може одвести у пропаст. Нека је Христ љубав наше љубави и живот нашег живота, поучио је Преосвећени Владика и поздравио присутне радосним поздравом:

ХРИСТОС СЕ РОДИ – ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије у манастиркој гостопримници настављено је сабрање и разговор са Епископом уз трпезу љубави, коју је припремило братство манастира Саринац.