Одштампајте ову страницу

СЛАВА ХОРА СВЕТИ ЂАКОН АВАКУМ ПРИ ХРАМУ СВ. ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ШУМАРИЦЕ

СЛАВА ХОРА СВЕТИ ЂАКОН АВАКУМ ПРИ ХРАМУ СВ. ВЕЛИКОМУЧЕНИКА ГЕОРГИЈА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ ШУМАРИЦЕУ петак, 29. децембра 2017. године, у навечерје празника Св. ђакона Авакума и игумана Пајсија, у крагујевачком насељу Шумарице при храму Св. великомученика Георгија служено је празнично вечерње у част ових дивних светитеља из рода нашега.

Овим је отпочело велико славље у нашем храму, јер је хор при овом храму благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Г. Јована добио име по Св. ђакону Авакуму.

На вечерњем богослужењу својим умилним гласовима одговарао је наш хор. Сутрадан 30. децембра 2017. године на недељу дана пред Рођење Господа и Спаса нашега Исуса Христа, литургијско сабрање је предводио протонамесник Срђан П. Тешић, а на литургијске прозбе одговарао је наш хор.

Храм је био испуњен благочестивим народом, који су заједно са својим најмлађима дошли да прославе Бога дивног у Светима својим. По прочитаном јеванђељском зачалу сабранима се обратио отац Срђан, који нас је поучио и подсетио на живот и добра дела нашег небеског покровитеља и молитвеника пред престолом Бога живога Св. ђакона Авакума, на праве вредности којима треба да стремимо да увек у уму и срцу носимо речи Светог ђакона Авакума које нас обавезују да смело и у истини корачамо путем Богочовека Христа “Срб је Христов, не боји се смрти! Нема лепше вере од хришћанске, нити славља, а без светосавља!”

Овим речима је млади Авакум отишао у смрт носећи колац попут Господа који је носио крст, а нама ове речи служе као подсетник зашто се треба борити за једино, вредно и никад непролазно и неизменљиво кроз векове – Царство небеско. Ђакон Авакум се свог земаљског блага одрекао, зарад Онога који се ради нас и нашег спасења родио у пећини, живео међу нама и поднео голготску жртву. Није марио чак ни за речи мајке која га је одговарала од страдања, знајући оне јеванђељске речи: “Ко љуби оца или матер већма него мене, није мене достојан”.

У ова смутна времена у којима су праве вредности занемарене, а млади често на странпутици, светли нам добар пример нашег светитеља Авакума који нам показује прави пут, пут који једино води у живот вечни. На крају Литургије извршено је освећење кољива и славског колача, а ове године колачар је била чланица хора Јована Тешић, а са великом љубављу и радошћу за следећу годину колач је преузео Емануил Марковић. Сабрање је настављено трпезом љубави, коју су са великом радошћу припремили чланови хора.

Александар Радовановић

View the embedded image gallery online at:
https://eparhija-sumadijska.org.rs/vesti/item/5158-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD?tmpl=component&print=1#sigProId22ba9d3b93