Одштампајте ову страницу

БЛАГОДАРИМО БОГУ ЗА СВЕ

БЛАГОДАРИМО БОГУ ЗА СВЕУ среду 20. децембра 2017. године, када наша Света Црква слави Светог Амвросија и Преподобног Григорија Горњачког, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог великомученика и исцелитеља Пантелејмона у Станову.

Његовом Преосвештенству Епископу шумадијском Г. Јовану су саслуживали: протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереј Сретко Петковић и ђакон Недељко Дикић.

У храму испуњеном верним народом, и уз милозвучно појање мешовитог хора Саборног храма, Владика Јован је после прочитаног Јеванђеља рекао између осталог: “У име Оца и Сина и Светога Духа, мислим браћо и сестре да нема лепше особине човека него кад је човек свестан свога постојања, а да то постојање није од њега самога, него да је то постојање од самог Бога. Зато и нема лепше особине код човека него да буде благодаран. Да благодари Богу за све. А исто тако нема ружније особине за човека него кад је човек неблагодаран. Зато ми хришћани који би требали да редовно читамо Свето Писмо, са побожношћу, осећањем, поуком да оно штиво јеванђелско, а у свакој речи је божанска сила, јер су Божја уста изговорила јеванђелске речи, браћо и сестре, сваки човек који то чита он извлачи и памти да би извршио. Јер величина није само научити Св. Писмо напамет, него и извршити. Научити и испунити, јер онај који научи а не испуни то је онај, што каже наш народ философира. Али кад ми учимо оно што је и Господ рекао, извлачимо о томе поуку”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

ђакон Недељко Дикић