Одштампајте ову страницу

СЛАВА МАНАСТИРА ГРНЧАРИЦА

СЛАВА МАНАСТИРА ГРНЧАРИЦАУ уторак, 19. децембра 2017. године, када наша Света Црква молитвено прославља Светог Николаја Архиепископа мирликијског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован началствовао је литургијским сабрањем у манастиру Грнчарица поводом прославе манастирске славе. Његовом Преосвештенству саслуживали су: протојереј-ставрофор Милан Борота, протојереј-ставрофор Спасоје Јанковић, протојереј Милан Благојевић и протођакон Иван Гашић.

Након прочитаног Јеванђелског зачала, Епископ је у богонадахутој беседи позвао све на смирење и благодарење Богу. Подсећајући на речи Светог апостола Павла да се хвалимо слабостима нашим. Епископ је нагласио важност припреме за Свето Причешће, а научити се правилној припреми за Свету Тајну Причешћа једино је могуће у Цркви Божијој. Храм Божији јесте, по речима Епископа, место сједињења (сусрета) Бога и човека. Позвавши притом народ Божији на благодарење Богу, на дару посредника између нас и живога Бога, на Светом оцу Николају. Призивајући име Божије, ми призивамо и оне који су угодили Господу а то су управо Светитељи. Они нам сведоче својим животом и својим делима да је спасење једино могуће ако љубимо ближњега свога и Бога јединога. Једино извршавањем ових заповести, можемо бити спашени. Епископ је у својој беседи позвао верни народ на непоколебиву веру, веру коју је имао Свети отац Николај. Имајући такву веру у Бога ми ћемо и дела наша ускладити са таквом вером и родиће се у нама поред богољубља и човекољубље, које је нераскидиво везано за богољубље.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије и литије око манастирског храма, Његово Преосвештенство Епископ Јован пререзао је славски колач, честитавши притом славу овој светој обитељи.