СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СИБНИЦИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СИБНИЦИУ суботу, 16. децембра 2017. године, када наша Црква молитвено прославља Светог пророка Софонија и Светог преподобног Јована Ћутљивог, верни народ села Сибнице предвођен својим свештеницима космајског намесништва, дочекао је Његово Преосвештенство Епископа шумадијског Господина Јована. Том приликом, Владика Јован, началствовао је Евхаристијским сабрањем, на ком су Преосвећеном саслуживали: архијерејски намесник космајски протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, парох неменикућски протонамесник Горан Лукић, парох поповићки јереј Марко Стевановић, јеромонах Дионисије – старешина Манастира Свете Петке у Сибници, протођакон Иван Гашић, ђакон Милош Павић и ђакон Филип Јовановић.

У својој архипастирској беседи, Преосвећени Владика је рекао да сваки грех који човек учини рањава душу његову, а мелем за ту рану јесте Јеванђеље. Онај који верује у Бога, који чита Јеванђеље, који слуша Јевађеље, и који се труди да испуни Јеванђеље, по њему се разлива Благодат Божија, обузима га нека радост, осећа да кроз његово биће струји нешто, а то нешто јесте Бог, зато што Бог јесте у Јеванђељу. Зато и овај одломак из Јеванђеља који смо данас чули, како нас Господ храбри, како Господ не да да поклекнемо у својим искушењима и својим недаћама, јесте радост. Јер ако све то претрпимо Бога ради, онда све то човеку даје радост. И наш живот иде од колевке до Голготе, преко страдања до Васкрсења. Тако и човек, ако заиста зна да су му страдања на спасење и ако страдања прими са благословом онда ће и он бити спашен. И Господ каже да ако управо све то претрпимо шта ће нам дати, као што рече данашње Јеванђеље ,,Не бој се мало стадо, јер би воља Оца вашега да вам даде Царство Небеско“ (Лк 12,32).

А то Царство се задобија животом по Богу и животом у Богу. Задобија се животом по Блаженствима која су записана у Јаванђељу, животом по врлинама, и ако човек буде живео по тим врлинама, онда ће човек доћи до оног деветог блаженства које каже "Радујте се и веселите се, јер је велика награда ваша на Небесима..." (Мт 5,12).

Потребно је и да човек чини молосрђе другом човеку, јер само врлина милостиње отвара врата раја. Али није једини начин милосрђа да човек буде богат како би чинио милост. Милосрђе има више видова, па тако оно може да буде и реч. И Свети Јован Златоусти каже да и ако немамо богатства, новца, или хлеба да дамо другоме, увек можемо уделити молитву, или пак сузу, односно, осећање за нечију муку.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

По заамвоној молитви и подељеној нафори, у сали парохијског дома, трудом и залагањем оца Горана- старешине овога храма, као и одборника, приређена је трпеза љубави.

Вероучитељ Бојан Миленовић