Одштампајте ову страницу

ДУХОВНА ТРИБИНА У БУКОВИЧКОМ ХРАМУ У АРАНЂЕЛОВЦУ

ДУХОВНА ТРИБИНА У БУКОВИЧКОМ ХРАМУ У АРАНЂЕЛОВЦУЦрквена oпштина буковичка, при храму Светог архангела Гаврила је у недељу 10. децембра 2017. године организовала духовну трибину.

У сали парохијског дома Буковичког храма, предавање на тему „Владика Николај и његово доба“ одржао је јереј Владан Костадиновић, професор у Богословије “Светог Јована Златоустa” у Крагујевцу.

Професор Костадиновић је своје предавање започео са изношењем чињеница из биографије Владике Николаја, а потом је своје предавање зачинио итекако интересантим темама. Иако предавања из историје, знају да буду монотона и једнолична, ово предавање је било испреплетано великим бројем историјских чињеница, датума, али и веома мало познатим информацијама, које су слушаоци упијали са одушевљењем. Период са краја 19. и почетка 20. века, отац Владан нам је дочарао као да смо били присутни у јеку тих дешавања. Политичко, економско и духовно стање тадашње Србије је играло веку улогу у развоју личности и рада Владике Николаја. Прича о његовом школовању у Ваљеву, Београду, Берну и Русији, а потом и његовој служби као Eпископа Жичког и Охридског смо могли да претворимо у једну прелепу слику која се сваком новом информацијом улепшавала. Период непосредно пре и за време Другог Светског рата је само употпунио ову целу причу која нам је свима постала много јаснија тек када смо успели да у једном маху саслушамо велики део из његовог живота. Рад Владике Николаја у Србији али и ван ње је заиста оставио велики траг за собом. Без обзира на то да ли смо његове присталице или не, морамо му одати почаст и бити му итекако захвални на његовом раду и труду у покушајима да Православну веру приближи свима.

ђакон Немања Искић