Одштампајте ову страницу

ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА ХРАМА СВИХ СВЕТИХ НА СВЕТИЊИ

ОСВЕЋЕЊЕ ТЕМЕЉА ХРАМА СВИХ СВЕТИХ НА СВЕТИЊИУ понедељак, 27. новембра 2017. године, када наша Света Црква слави Светог апостола Филипа, на брду Светиња покрај магистралног пута Крагујевац-Топола, освештани су темељи будућег храма од стране Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована.

По добијању грађевинске дозволе и по благослову Његовог Преосвештенства, парох чумићки протојереј Милан Томић са верним народом врши припреме за изградњу темеља. Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Јован будући храм посвећује Свим Светима.

Благодаћу Божијом, и поред велике хладноће, сабра се мноштво мештана: Чумића, Влакче, Трнаве и Светлића.

У чину освећења Епископу су саслуживали архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, парох чумићки протојереј Милан Томић, парох влакчански протонамесник Слободан Радивојевић, парох десимировачки протонамесник Дејан Петровић, парох 2. тополски протонамесник Остоја Пешић, парох грбички јереј Милан Петровић, парох лужнички јереј Гојко Марковић и протођакон Иван Гашић.

Након освећења, Епископ се присутнима обратио поуком рекавши да смо почетком градње храма управо на овом месту почели велики дуг одуживати према мученички пострадалима на овом месту и околини. Такође је напоменуо да је храм који се гради светиња у којој ће да се служи Света Евхаристија којом се повезује прошлост, страдалих од Турака до страдалника у 2. светском рату са свима који ће се у будућности причешћивати на овом светом месту. Тако, центар Србије, брдо Светиња добија своју Светињу за све оне који су своје животе положили за своју веру и отаџбину да их вечно славимо и помињемо на Светој Литургији.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

протојереј Милан Томић, парох чумићки