ПРОСЛАВЉАЊЕ СПОМЕНА СВЕТОГ НЕКТАРИЈА У МАНАСТИРУ ДИВОСТИН

ПРОСЛАВЉАЊЕ СПОМЕНА СВЕТОГ НЕКТАРИЈА У МАНАСТИРУ ДИВОСТИНУ среду, 22. новембра 2017. године, када Света Црква празнује Светог Нектарија Егинског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Благовести Пресвете Богородице - Дивостин. Епископу су саслуживали игуман манастира Саринца протосинђел Николај, протојереј-ставрофор Зоран Митровић, протојереј Драган Брашанац, протонамесник Срђан Тешић, протођакон Иван Гашић и ђакон Александар Јаћимовић. На Литургији су одговарали и својим појањем њеној лепоти допринели вероучитељ Александар Ђорђевић и Црквени хор „Опленац“.

На литургијском сабрању учешће су узеле игуманије, монахиње и искушенице манастира Каленића, Прерадовца, Драче, Липара, Вољавче, Манастирка и Бајчетине, као и многобројни верни народ.

Пре почетка Литургије Његово Преосвештенство Епископ Јован је осветио икону Св. Нектарија Егинског, дар г. Слободана Симића из Варварина манастиру Дивостину.

У надахнутој беседи Владика Јован је поучио све сабране о значају смирене молитве и тражења молитвеног заступништва угодника Божијих. Истакао је пример светог живота Нектарија Егинског и истакао да ће он молитвено посредовати пред престолом Божијим за све оне који са смирењем и љубављу притичу његовој светој икони. Том приликом изразио је велику захвалност дародавцу иконе и трона за исту г. Слободану Симићу и његовој породици који су многе наше манастире и цркве даровали вредним иконама.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У току Свете Литургије Преосвећени Владика је пререзао славски колач у част св. Нектарија, а по завршетку је свима поделио благослов и иконице овог светитеља.

Сестринство Манастира је приредило послужење за сав сабрани верни народ.