Одштампајте ову страницу

СЛАВА ХРАМА СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

СЛАВА ХРАМА СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИУ петак, 27. октобра 2017. године, када наша Света Црква прославља Свету преподобну мати Параскеву - Свету Петку, своју славу прославио је храм посвећен овој светитељки у Смедеревској Паланци.

Свету Литургију су служили: игуман Петар (Драгојловић), протојереј-ставрофор Тихомир Анђелковић, протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, протојереј Ђорђе Ковачевић, протојереј Радослав Сенић, протојереј Драгиша Савић, протонамесник Драган Икић, протонамесник Срђан Ковачевић, јереј Милан Кеџић и ђакон Александар Јаћимовић.

По прочитаном Јеванђељу вернима се обратио игуман Петар, настојатељ манастира Пиносава, који је тумачећи Христову беседу о лудим и мудрим девојкама рекао да је људска душа као девојка и да није довољно да буде само девствена, већ да је потребно да буде и мудра, што значи да је потребно да има и добрих дела. Свако треба да сакупља уље – добра дела, како би спремно дочекао женика, који ће доћи изненада у ноћи. На крају пожелео је срећну славу верном народу, славарима и колачарима. По обављеној литији и резању славског колача, уследила је трпеза љубави која је припремљена трудом и залагањем овогодишњег колачара госпође Љиљане из Смедеревске Паланке и чланова црквеног одбора.

Александар Јаћимовић, ђакон