СПАСЕЊЕ ЈЕ ОБОЖЕЊЕ У ЗАЈЕДНИЦИ СА СВИМА СВЕТИМА

СПАСЕЊЕ ЈЕ ОБОЖЕЊЕ У ЗАЈЕДНИЦИ СА СВИМА СВЕТИМАУ понедељак, 16. октобра 2017. године, када наша света Црква прославља светог мученика Дионисија Ареопагита, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Саве на Аеродрому уз саслужење протонамесника Бранислава Матића, јереја Ивана Антонијевића и ђакона Немање Стојковић и ђакон Горан Анђелковић.

Након прочитаног јеванђеља, Епископ се обратио верном народу поукама да се трудимо да веру своју извршујемо у светим и честитим делима, и да се тиме приближавамо Богу да би били достојни наших предака, који су то знали и то чинили и за овога света, те су зато ушли у Царство Небеско које је права наша домовина. И да знамо шта је прави смисао нашег живота. А то је да овде својом светом вером православном и животом по тој вери, заслужујемо онај свет непролазни, блаженство у оном свету са блаженим небеским силама, блаженим оцима и матерама нашим у близини Божијој, у заједници Цркве Божије, која је у слави.

Наш Епископ нам је објаснио и како је могуће да се спозна Господ Исус Христос – Богочовек и неизрецива тајна Божијег промисла о спасењу, света само у заједници са свима светима. Ми само у друштву са свима светима можемо да разумемо и да јој се приближујемо по мери наше вере и нашег духовног подвизавања. Живот у Цркви испуњен благодаћу, уводи нас у надљудску и надприродну спознају, због Божанске љубави Христове, која се изражава кроз Божију промисао о спасењу унутар Његове Цркве.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Благословивши своју паству на крају своје беседе Епископ је подсетио све да не чине оно што не ваља и тиме испуне први део спасења али да је важнији други део спасења - чинити оно што ваља.

протонамесник Бранислав Матић