ВЛАДИКА ЈОВАН У ВОЉАВЧИ - “НЕ ГАСИМО ДУХА СВЕТОГА У СЕБИ”

ВЛАДИКА ЈОВАН У ВОЉАВЧИ - “НЕ ГАСИМО ДУХА СВЕТОГА У СЕБИ”У четвртак, 12. октобра 2017. године, када наша Црква прославља преподобног Киријака Отшелника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Архијерејску Литургију у рудничком манастиру Вољавчи у којем се налазе мошти овог светитеља. Епископу су саслуживали: архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, игуман Петар (Драгојловић) из манастира Пиносаве, протонамесник Слободан Радивојевић, јеромонах Мардарије (Јокић) из манастира Благовештења рудничког, јереј Марко Денић - парох борачки, протођакон Иван Гашић, ђакон Урош Костић, чтец Марко Нешић и чтец Милан Михаиловић.

Светој Литургији присуствовале су монахиње шумадијских манастира, ђаци основне школе у Страгарима и остали верници рудничког краја. Њима се Владика Јован обратио беседом о величини Литургије истакавши да она представља највеће дело које је Бог дао човеку. Да бисмо узели правог учешћа у Литургији потребно је да себе преиспитујемо и припремамо за њу да бисмо могли њоме и живети. Бог жели да се сви људи спасу и да сви дођу до спознања истине, зато нам и нуди могућност да се Литургијом спасавамо. Преподобни Киријак се испунио Духом Светим и показао нам пут којим би требало да идемо да бисмо се спасли. Имати Духа Светога значи имати плодове попут смирења, кротости, радости, подвижништва. Човек својим животом може угасити, тј. одагнати Духа Светога из себе живећи и руководећи се духом овога света. Плодови таквог живота су гордост, сујета, нетрпељивост према другоме. Стог нам је света дужност да се молимо, да човекољубљем дођемо до богољубља, да остваримо оно што је преподобни Киријак Отшелник остварио у свом животу – а то је светост.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Након свете Литургије Владика Јован је пререзао славски колач заједно са настојатељицом ове свете обитељи монахињом Евгенијом чијом љубављу је приређена трпеза љубави за све окупљене вернике.

Урош Костић, ђакон