СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЈАРУШИЦАМА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЈАРУШИЦАМАДана 08. октобра 2017. године, када наша мајка Црква слави успомену на Преподобну Ефросинију и светог Сергија Радоњешког, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Архангела Гаврила у Јарушицама. Првојерарху шумадијске Епархије Господину Јовану у литургијском сабрању саслуживали су следећи свештеници: Архијерејски намесник рачански протојереј-стсврофор Миладин Михаиловић, протојереј- ставрофор Видоје Рајић, протојереј Велибор Јовановић, протонамесник Дејан Шишковић, протођакон Иван Гашић и ђакони Божидар Васиљевић и Милош Павић.

Обративши се верном народу парох лаповски протојереј-ставрофор Видоје Рајић је рекао да је Господ створио свет и човека, да управља творевином и самим тим човек има обавезу да своју вољу потчини вољи Божијој. Господ је тај , наставио је прота Видоје, који ће човека наградити за свако добро дело, а од човека се тражи да извршава Божије заповести. Тумачећи Свето Јеванђеље, прота Видоје је нагласио да су Апостоли видели силу и моћ Господњу, да су схватили која је њихова улога и позив у овеме свету, а то је да иду и науче све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа. На крају своје беседе парох лаповски позвао је присутни верујући народ да се угледа на Апостоле, на наше претке као и на Светога Саву који нам служе као узор за наше спасење и да на тај начин одоле свим искушењима и из њих изађу као победници.

На позив ђакона “са страхом Божијим и вером приступите” сви су пришли Светој Чаши, сјединили се са Христом и на тај начин показали и потврдили да је Света Литургија догађај будућности и предукус Царства Божијег у сабрању око Епископа.

На крају је уследила трпеза љубави коју је припремио надлежни свештеник Младен Ђурановић са својим парохијанима.

Дејан Шишковић, протонамесник